Printr-o declaraţie politică făcută publică miercuri, senatorul PNL de Bihor Cornel Popa cere Guvernului PSD-ALDE să ceară Guvernului maghiar instituirea aceloraşi drepturi pentru minoritatea românească din Ungaria pe care UDMR-ul le pretinde în România.

„Dumneavoastră reprezentați acum interesele tuturor românilor, indiferent unde trăiesc. Astfel, înainte să realizați o premieră în ceea ce privește drepturile minorităților, înainte să introduceți peste 400 de localități din Ardeal și chiar și Bucureștiul sub incidența Legii 215/2001, vă îndemn să vă asigurați de introducerea unei reciprocități pentru acest prag de 10% și din partea guvernului maghiar pentru minoritatea românească”, se spune în mesajul adresat premierului Mihai Tudose şi ministrului de Externe Teodor Meleşcanu.

După cum se ştie, săptămâna trecută, parlamentarii PSD şi ALDE au dat, în comisia de muncă de la Camera Deputaților, aviz favorabil proiectului de lege privind modificarea Legii 215/2001 care a fost inițiat de UDMR „în coordonare cu guvernul maghiar”, după cum acuză Popa. 

Dacă devine lege, practic va coborî de la 20% la 10% ponderea necesară unei minorităţi pentru a pretinde dreptul de a vorbi în limba maternă, de a pune plăcuțe bilingve, de a obliga instituțiile publice din localitățile respective să-şi organizeze activităţile şi în limba minioritară.

„Apreciez insistenţa UDMR pentru temele politice pe care mizează de ani buni, dar nu agreez modul în care statul român negociază acest aspect al drepturilor pentru minorităţi, uitând că şi Ungaria are o importantă minoritate românească, pentru care nu se cer niciodată de către autorităţile române avantaje. Românii din Ungaria nu beneficiază în mod obligatoriu de şcoală în limba maternă, de limba română în instituţiile statului maghiar sau de exersarea limbii materne oriunde este nevoie, în afara familiei, de plăcuţe bilingve nici vorbă!”, spune Cornel Popa.

Liberalul susţine că în vreme ce în România se consumă energii pe „dezbateri artificiale” privind „plăcuţe bilingve sau alte subiecte care pun în umbră adevăratele interese ale minorităţilor”, problemele minorităţii româneşti din Ungaria sunt reale, fiindcă „pierderea identităţii culturale este un proces în plină desfăşurare pentru românii de dincolo de graniţă”, iar aceştia „au fost uitaţi de cei care ar trebui să-i reprezinte aici, în ţară şi, mai ales, în ţara adoptivă”.