După ce Bolojan a făcut, cu o zi înainte, un nou apel la adresa Consiliului Judeţean de a promova şoseaua de centură ca proiect prioritar al judeţului, respectiv construirea unui nou tronson, suplimentar, preşedintele CJ, Cornel Popa, le-a arătat joi jurnaliştilor că proiectul este cuprins, de fapt, pe lista de proiecte prioritare ale judeţului, doar că nu pe proiecte tranfrontaliere, cum voia Bolojan, ci prin POS Transport.

În esenţă, motivele, a spus Popa, ţin de caracteristicile tehnice ale proiectului, iar soluţia aleasă ar fi cea mai bună, fapt discutat, susţine el, şi cu primarul Ilie Bolojan.

Lung de 7,5 kilometri, tronsonul suplimentar al şoselei de centură ar începe la sensul giratoriu din Calea Aradului, ar continua peste calea ferată şi ar înainta peste câmpuri cu traversarea Crişului Repede pe un pod nou pentru a întâlni Şoseaua Borşului în zona Frigoexpres.

"Am considerat că e important să nu spun pas, dacă ei (cei din primărie - n.r.) o vor (centura peste câmp - n.r.). Deşi româneşte traducându-vă, se suprapune peste traseul drumului expres care va avea sursele alocate, drumul expres Oradea-Arad-Timişoara-Stamora Moraviţa, al cărui proiect l-am plătit încă din 2005 sau 2006 cu 3 milioane de euro şi care nu poate rămâne să dospească acolo zeci de ani. Dar o promovăm. Atât doar că nu pot promova (proiectul centurii - n.r.) prin Hu-Ro, cum s-a spus", a declarat Popa.

Ca să-şi demonstreze spusele, preşedintele CJ a şi pus a dispoziţia jurnaliştilor un document înaintat, pe 18 aprilie 2014, Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, către Comitetul regional de planificare strategică 2014-2020, în care ca proiect prioritar, la punctul 5, apare şi proiectul Zonei Metropolitane Oradea: construcţia unui coridor de dezvoltare sub forma unui inel de centură, realizarea în Oradea a două structuri de sprijinire a afacerilor, respectiv achiziţii de mijloace de transport public, având, toate trei, o valoare estimată de 75 milioane de euro.

Susţinând că nu contează că proiectul figurează pe listă pe locul 5 sau 1, deoarece când judeţul va şti câţi bani primeşte va putea prioritiza proiectele, Popa a spus că Bolojan ştia despre aceste lucruri, aşa că a catalogat ieşirea publică a primarului de miercuri ca fiind "ciudată".

Întrebat de BIHOREANUL dacă adresa a fost trimisă şi primarului Ilie Bolojan, Cornel Popa a spus: "Am discutat cu el. N-am plimbat hârtii chiar la modul ăsta acuma... iertaţi-mă. Eu nu cred că eu trebuie să plimb hârtii între mine şi Bolojan, ca să ne înţelegem. Dacă trebuie, va trebui să fac şi asta, n-am de ales. Dar nu vreau, că noi avem, totuşi, prilejul să ne întâlnim..."

Pe de altă parte, Popa a adus în discuţie şi drumul turistic care ar urma să lege localităţile Şuşti - Lunca - Moneasa ca o legătură suplimentară între judeţele Bihor şi Arad, fapt criticat de Bolojan, care nu consideră că sprijinrea turismului dintr-un judeţ vecin ar fi o prioritate pentru bihoreni.

"E răutăcios spus să nu se facă drumul de Şuşti - Lunca - Moneasa. De ce să nu se facă? Cine-mi spune că nu va aduce dezvoltare şi de ce nu e important pentru judeţul Bihor un drum care urcă lumea din pustă, din câmpie, către drumul către cele trei staţiuni ale noastre: Vârtop, Padiş şi Stâna de Vale? Sunt lucruri total diferite şi sunt drumuri care se promovează pe proiecte total diferite. Oricât aş vrea să promovez centura, nu o pot promova pe Hu-Ro, deci lăsaţi-mă în pace să pot face", a spus Popa.