Încă 11 bihoreni au fost descoperiţi ca fiind purtători ai noului coronavirus, în urma analizelor efectuate în ultimele 24 de ore în Bihor, astfel că numărul total al infectaților din județ a ajuns la 1047, după cum anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

În afară de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 20 de bihoreni au fost reconfirmați cu Covid.

GCS notează însă că în județ au fost și persoane decedate, însă fără să precizeze numărul acestora.

„În intervalul 03.08.2020 (10:00) – 04.08.2020 (10:00) au fost înregistrate (la nivel național - n.r.) 48 de decese (31 bărbați și 17 femei) ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria 30-39 de ani, 2 la categoria 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de peste 80 de ani”, mai arată GCS.

Ulterior, BIHOREANUL a aflat că este vorba despre un bărbat în vârstă de 83 de ani din Copăcel, care a fost internat în cursul zilei de dumunică cu pneumonie virală SARS-CoV-2 și a decedat luni. Bărbatul avusese și probleme cu inima.

Până marți, la nivel național, 2480 persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate alte 1.232 de noi cazuri de Covid-19, bilanțul ajungând la 55.241.

De unde provin noile cazuri

Revenind la situația din Bihor, în ultima zi încă trei bihoreni au fost declarați vindecaţi (total 687 marţi faţă de 684 câte erau luni), conform raportării făcute de Direcţia de Sănătate Publică. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, luni în Bihor s-au făcut în total 646 de teste, dintre care 290 teste la Municipal, iar 356 la Judeţean.

Între cazurile nou depistate se numără o asistentă de la secția de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, un pacient al secţiei Hematologie – internare de zi (Spitalul Municipal), unul cu testul făcut la cerere contra cost, plus contacţi ai unor persoane confirmate cu Covid anterior.

Noii diagnosticaţi sunt din localităţile Oradea, Oşorhei, Curăţele, Dobreşti şi Ineu.

De asemenea, în Spitalul Municipal sunt internaţi în secţiile de Infecţioase şi Pneumologie 184 pacienţi confirmaţi şi 18 suspecţi, iar la compartimentul ATI Covid 9 pacienţi (pe 10 paturi), din care 4 sunt din alte judeţe, iar 5 bihoreni.

Revin sacțiunile

Pe de altă parte, un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică anunţă că, de luni de la ora 8, până marţi, la aceeaşi oră, echipele mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat 561 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare.

"În urma controalelor au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 1.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19", arată comunicatul.

În contextul creşterii numărului de cazuri în judeţul Bihor, prefectul Dumitru Ţiplea face un apel către cetăţeni să respecte recomandările specialiştilor, respectiv purtarea măştii, normele de igienă şi de distanţare socială: "Pentru a nu fi nevoiţi să ne întoarcem la restricţii şi pentru a reveni la viaţa noastră de dinaintea pandemiei, trebuie să respectăm măsurile în vigoare şi recomandările specialiştilor. Mulţumesc tuturor bihorenilor care le respectă, înţelegând că este un efort comun, al nostru, al tuturor!".