Numărul persoanelor suspecte ca fiind purtătoare ale virusului COVID-19 este în uşoară scădere.

Carantina (doar) în spital

Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică în cursul zilei de duminică 49 de români se aflau în carantină iar alte 7.893 de persoane se aflau în izolare la domiciliu.

Diferenţa dintre cele două forme de izolare a persoanelor suspecte că ar putea transmite virusul este determinată.

"Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitare extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică", se menţionează în comunicatul GCS.

Pe lista zonelor cu transmitere comunitară se numără China cu provincia Hubei (inclusiv oraşul Wuhan) şi provincia Zhejiang (Wenzhou, Hangzou, Ningbou, Taizhou) şi Italia cu regiunile Lombardia şi Veneto.

Autoizolare, acasă...

În schimb, autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar care: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă ori au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).

Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în oricare dintre situaţiile enumerate sunt obligaţi să intre la rândul lor în autoizolare.

"Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică", a transmis GCS.

Doar doi purtători în România

Conform informaţiilor oficiale dintre cele trei persoane depistate pozitiv cu virusul COVID-19 pe teritoriul României doar două mai sunt purtătoare ale virusului.

Primul pacient, un bărbat din judeţul Gorj, a fost declarat vindecat după ce două teste, efectuate la un interval de 24 de ore distanţă unul faţă de celălalt, au ieşit negative.

Starea celorlalte două persoane internate este stabilă.

Pacientul internat la Timişoara nu prezintă simptome, iar simptomele prezentate de pacientul internat la Cluj-Napoca sunt ameliorate.