460 noi cazuri de infectare cu coronavirus - record de îmbolnăviri în ultimele două luni - au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 25.286.

Numărul raportat joi este a patra cea mai mare raportare de cazuri noi, de la începutul pandemiei, după cele 523 de cazuri din 11 aprilie, 491 pe 16 aprilie și 468 pe 22 aprilie. 

Miercuri se înregistraseră 321 de noi cazuri, număr considerat oricum ridicat, de specialiști, pe fondul relaxării restricțiilor legate de controlul pandemiei.

„Astăzi, din păcate, vom avea un număr mai crescut de cazuri decât de obicei, dar sper ca zilele următoare să ne putem reveni. Fac un nou apel la populație să mențină regulile de igienă, regulile de precauție și distanțare fizică”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Tătaru spune că numărul mare de cazuri din ultimele zile vine din cauza măsurilor de relaxare și a nerespectării regulilor și a „bagatelizării” și „instigării la nerecunoașterea unei pandemii”.

Autoritățile au în plan noi măsuri de relaxare pregătite pentru 1 iulie. „Eu sper ca evoluția să ne permită acest lucru. Fiecare caz în parte este evaluat particular, fiecare anchetă evaluează cazurile particular. Dacă vor fi restricții, vor fi strict punctuale și locale”, a spus Tătaru.

Potrivit datelor raportate de Grupul de comunicare strategică, numărul deceselor în România a ajuns la 1.565, în ultimele 24 de ore pierzându-și viața 10 pacienți. 

Este vorba de 7 bărbați și 3 femei, pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brașov, Constanța, Ialomița, Iași, București și Sibiu, toți cu comorbidități.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 3 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 decese la categoria de vârstă de peste 80 de ani.

La ATI, în acest moment, la nivel național sunt internați 199 de pacienți. De la debutul pandemiei, s-au vindecat 17.906 de români.