Obligaţi să stea mai mult acasă, europenii se revoltă. Oameni din mai multe ţări de pe continent au ieşit în stradă, protestând împotriva încălcărilor drepturilor şi libertăţilor civice, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.
Covid-sceptici
În Bucureşti, protestele au început vineri seară, când circa 200 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, pentru a reclama că autorităţile încalcă drepturile oamenilor.
Sâmbătă seară, ei s-au adunat iar, dar, potrivit presei din Bucureşti, au fost doar circa 100 de persoane. Cert este că aceştia nu au purtat mască, nu au respectat distanţarea socială, ba chiar s-au îmbrăţişat şi s-au pupat. Dincolo de faptul că contestă existenţa coronavirusului, ei sunt şi împotriva vaccinării.
În mijlocul protestatarilor au fost şi politicieni. De pildă, fostul europarlamentar Adrian Severin ori foştii candidaţi la preşedinţia României, Viorel Cataramă şi Bogdan Stanoevici.
Cataramă a insistat să spună că pandemia este o invenţie. „V-am demonstrat că sunt sănătos, am fost în cel mai mare focar de coronavirus şi sunt sănătos”, a declarat el, la Antena 3. Săptămâna trecută, Viorel Cataramă s-a dus într-o localitate în carantină, unde s-a îmbrăţişat cu localnicii.
Pe reţelele de socializare, bucureştenii sunt chemaţi la protest şi duminică seară.
Proteste în Europa
La Varşovia, capitala Poloniei, manifestarea a adunat, sâmbătă seară, sute de oameni, care au spus că sunt indignaţi de „anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice”. Printre ei s-au numărat şi antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză. Protestatarii au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene, iar care nu s-au dat bătuţi au fost arestaţi.
În mai multe oraşe din Germania au avut loc manifestări similare. La Munchen, protestul era autorizat pentru 1.000 de persoane, dar mult mai mulţi au vrut să participe. Poliţia nu le-a permis însă intrarea în piaţa stabilită ca loc de protest.
La Frankfurt, manifestanţii s-au întâlnit cu o gaşcăd e contramnaifestanţi, fiecare tabără numărând circa 1.500 de participanţi.
Proteste similare au avut loc şi în Elveţia, unde adunările de peste cinci persoane sunt interzise, şi în Marea Britanie, unde 19 persoane au fost reţinute.
Vine şi relaxarea
În acelaşi timp, în alte ţări europene se anunţă măsuri menite să readucă lucrurile la normal.
Italia, o ţară grav afectată de Covid-19, va ridica restricţiile de călătorile începând cu 3 iunie, când granițele țării se vor deschide pentru călătoriile către și dinspre țările membre ale Uniunii Europene și vor fi permise și deplasările între regiuni. Pe 18 mai se vor redeschide şi magazinele.
În Grecia, peste 500 de plaje au fost redeschise (foto), dar este obligatorie respectarea mai multor reguli, printre care și distanța minimă de patru metri între umbrele.