Strada Republicii ar trebui să fie cea mai strălucitoare zonă a oraşului, însă lasă o impresie neplăcută oricui trece pe ea, fie el localnic sau turist. Cu clădiri frumoase dar acoperite de plase fiindcă nu sunt reabilitate, cu un pavaj din care dalele de granit chinezesc sar precum popcorn-ul, Corso-ului îi mai lipsea fix să intre în întuneric. De câteva săptămâni, pe stradă mai ard doar cele câteva felinare şi reclamele comercianţilor, căci iluminatul din pavaj a cedat definitiv.

Primăria nici nu mai doreşte să repare sistemul, motivând că e prea costisitor şi orice cârpeală i se dovedeşte inutilă. Alternativa? Un proiect de introducere a iluminatului arhitectural prin corpuri de iluminat amplasate pe clădiri.

Pista de pe Corso

În 2005, strada Republicii a intrat în şantier cu promisiunea edililor de atunci că la finalul lucrărilor va fi cea mai frumoasă din oraş şi va primi sclipirea pe care o merită. Numai că n-a fost deloc aşa. În locul vechiului pavaj realizat din mozaic circular, administraţia Filip a decis să monteze nişte dale de granit importate din China care, dincolo de aspectul inestetic, nici măcar nu sunt regulamentare: în loc să fie cubice, cum cerea proiectul, sunt paralelipipedice. Drept urmare, se desprind de parcă nici nu le-ar fi locul acolo!

Lucrarea a costat 2 milioane de euro şi a fost realizată în baza unui proiect ales în urma unui dubios concurs de idei, câştigat de arhitectul-şef de atunci, Andrei Luncan. Pe lângă montarea dalelor de granit, proiectul a prevăzut şi realizarea unui sistem de iluminat arhitectural în pavaj. Linia de iluminat merge în diferite direcţii de-a lungul Republicii, iar lumina albă a becurilor i-a făcut pe mulţi să ia la mişto sistemul, spunând că arată ca o pistă de aterizare pentru avioane.

Lucrare "sensibilă"

Acum, însă, "pista" şi-a pierdut sensul. Asta pentru că niciun bec din pavajul de pe Corso nu mai funcţionează. De la predarea lucrării în 2006, de către firma Luxten, constant câte un corp de iluminat ceda, iar acum au fost oprite toate. Astfel, cine iese seara la plimbare pe Corso are parte de lumină doar de la felinarele montate pe câteva dintre clădiri şi de la reclamele magazinelor şi localurilor.

"Lucrarea făcută la acest sistem e de o calitate foarte proastă. Cum plouă puţin, cum ceva se strică", spune viceprimarul Oradiei Mircea Mălan, confirmând şi faptul că lucrarea a ieşit între timp din garanţie. "Pe lângă că e o lucrare proastă, nici nu ştim de unde au luat piesele, pentru că noi acum nu găsim piese de schimb", mai spune vicele. Altfel spus, nu e suficient că sistemul e o chinezărie; trebuia să fie şi o chinezărie rară...

Pe bani europeni

În aceste condiţii, municipalitatea a decis să nici nu mai investească în iluminatul de pe Corso, dându-şi seama că degeaba repară azi într-un loc, căci mâine se strică în altă parte. "Nu are niciun rost să investim banii orădenilor în acest sistem", consideră Mălan.

Primăria a decis, în schimb, să opteze pentru iluminatul arhitectural al clădirilor de pe Corso. În orice proiect de reabilitare a faţadelor va fi inclusă şi partea de iluminat arhitectural. Proprietarii nu vor putea, însă, să realizeze sistemul de lumini cum vor ei, ci doar după nişte reguli pe care le va stabili municipalitatea, astfel încât pe stradă să existe o unitate. Pentru clădirile deja reabilitate, Primăria vrea să scrie un proiect pe bani europeni, din care să acopere cheltuielile cu iluminatul. "Vom aplica nişte console pe pereţi. Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi-a dat deja avizul pentru această soluţie", precizează viceprimarul.

Ce se va alege de corpurile de iluminat din pavaj, nu se ştie încă. Cert este că, la fel ca pentru întregul pavaj, cineva va trebui să găsească o soluţie fezabilă şi aspectuoasă. Care să bucure ochii orădenilor şi pe ai turiştilor...


VOCEA STRĂZII

Care credeţi că ar fi varianta cea mai bună pentru iluminatul pietonalei orădene, în condiţiile în care ledurile din pavaj s-au stricat?

02 Mariana Kela.jpgAr trebui să se renunţe la iluminatul Corso-ului din pavaj. Poate una dintre soluţii ar fi amplasarea unor lampadare din acelea de epocă.
Mariana Kela (foto), 50 ani, muncitoare

Îmi plăcea cum arătau becurile din pavaj şi poate ar trebui reparate acelea, dacă nu ar fi prea scump şi tot s-a investit cândva în ele.
Sorin Vigu, 40 ani, factor poştal

02 Simona Boboi.jpgSistemul actual nu-mi prea convine. Cred că mai estetic ar fi un sistem de iluminat din lateral cu lampadare, ori de sus, de pe imobile.
Simona Boboi (foto), 30 ani, casier

Proiectul Corso-ului nu mi-a plăcut niciodată şi nici iluminatul din el. Ar fi bine să facă un nou sistem, de pe clădiri, dar să fie estetic.
Lajos Moldovan, 47 ani, profesor

02 Raluca Radu.jpgMi-ar plăcea să văd pe pietonală felinare care amintesc de vremurile trecute. Nici pavajul şi nici iluminatul de acum nu-mi plac.
Raluca Radu (foto), 25 ani, agent vânzări

Iluminatul din pavaj arată ca o pistă de avion. Nu-mi place. Mi se pare că cea mai bună variantă ar fi iluminatul de sus, nu din pavaj.
Tamas Darvai, 21 ani, student