Cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează Oradea cască ochii pe strada pietonală a oraşului. Palatele şi casele care străjuiesc Calea Republicii sunt o desfătare pentru cei dornici să înţeleagă istoria locului. Şi, totuşi, în ciuda miilor de suflete care o străbat zilnic, artera dedicată pietonilor pare lipsită de viaţă...

Pentru a reîmprospăta strada, Primăria a provocat proprietarii teraselor de pe strada Republicii la un concurs de amenajări verzi, îndemnându-i să decoreze Corso-ul cu flori ori arbuşti.

Grădini din zid

Concursul pe care Direcţia Tehnică a Primăriei şi Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor l-au lansat pe 5 iunie, chiar de Ziua Mediului, este dedicat exclusiv proprietarilor localurilor care au concesionat terase sezoniere pe porţiunea cuprinsă între Piaţa Regele Ferdinand şi intersecţia cu strada Gheorghe Dima.

„Scopul este promovarea obiectivelor turistice şi evidenţierea unor idei în vederea amenajării peisagere a zonelor de terase sezoniere”, a explicat Angela Lupşea, director al Fundaţiei. Altfel spus, competiţia şi-a propus să deschidă apetitul orădenilor pentru amenajările verzi ale clădirilor, inclusiv cu grădini verticale, întinse pe faţadele imobilelor.

Prima clădire „îmbrăcată” în verde este Turnul Primăriei, care de vinerea trecută are pe faţadă două mini-grădini, alcătuite din zeci de ghivece cu fel de fel de plante.

Premii în bani

Ca să participe la concursul Primăriei, proprietarii teraselor nu trebuie decât să-şi decoreze spaţiile concesionate cu verdeaţă, indiferent că aleg flori sau arbuşti în ghivece, aşezate pe Corso, suspendate pe terase sau întinse pe pereţii clădirilor. Bineînţeles, amenajarea trebuie să fie făcută cu gust şi să ţină cont de specificul locului şi de clădirile din vecinătate.

Cei interesaţi să participe la concurs pot să-şi amenajeze terasele verzi până miercuri, 17 iunie, inclusiv, când urmează să aibă loc şi jurizarea. Până vineri, şase localuri erau deja înscrise, promiţând să aducă cele mai frumoase flori pe Corso.

Amenajările considerate ca fiind cele mai originale, plăcute şi folositoare vor fi premiate de Fundaţie cu sume de bani. Aşa că, pe lângă că îşi fac terasele mai plăcute pentru clienţi, patronii localurilor vor putea şi să-şi recupereze banii investiţi...