Sărbătoarea "Comunităţi orădene - Patrimoniu şi cultură" dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului a început sâmbătă la Cetatea Oradea, unde de la ora 11 a fost dezvelită placa renascentistă din bastionul Bethleem, care a fost renovată timp de doi ani. După inaugurare, comunităţile minorităţilor din judeţ şi-au prezentat tradiţiile chiar pe pietonala orădeană.

Dansuri populare şi găluşte slovăceşti

La ora 13, evenimentele s-au mutat la Galeria de Arte Vizuale, unde organizatorii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu şi Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor, reprezentanţi ai minorităţilor şi viceprimarul Biro Rozalia au deschis festivităţile. "Trebuie să ne oprim şi să apreciem ce avem, să ne amintim cu respect de cei care au creat patrimoniul cultural", a spus Biro.

În interiorul Galeriei au fost expuse aproximativ 40 de piese de patrimoniu etnografic aduse de la Muzeul Municipal din Beiuş. "Am încercat să reconstituim un interior ţărănesc din zona Beiuşul, specific sfârşitului de secol XIX", a declarat Adriana Ruge, inspector în cadrul DJCP. Astfel, au putut fi văzute scaune cu spătar, cufere, lăzi de zestre şi un lingurar, ţesături, îmbrăcăminte specifică bărbaţilor şi femeilor, numeroase cojoace brodate manual, dar şi un baston de târg datând chiar din 1788. "Zona Binşului era specifică ţăranilor care creşteau vite şi agricultorilor, iar fiecare obiect expus are o identitate, un simbol", a spus şi Nicolae Brânda, de la Muzeul din Beiuş.

După prezentarea obiectelor de patrimoniu românesc a venit rândul slovacilor să-şi etaleze pe Corso tradiţiile, printr-o serie de dansuri şi cântece specifice prezentate de un grup de slovaci din satul Budoi, veniţi la Oradea prin Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din Bihor. Pentru ca participanţii să cunoască şi preparatele culinare aceştia au fost serviţi cu găluşte slovăceşti, făcute din cartofi cu varză şi plăcintă Polesneac.

Artizani cu tradiţie

Atenţia s-a îndreptat la ora 14 către zona maghiarilor din Bihor care şi-au expus pe terasa restaurantului Cyrano obiecte de artizanat precum piese de şah făcute din lemn de alun, cusături, covoare ţesute acasă, ouă încondeiate, dar şi vinurile de Sântimreu cu care se mândresc. Atenţia a fost acaparată şi de dansatorii şi cântăreţii unor trupe din Tileagd şi Oradea, care îmbrăcaţi în costume populare specifice mai multor zone ale Ungariei le-au împărtăşit şi trecătorilor din tradiţia lor.

În continuarea programului artistic, germanii din Bihor au expus pe terasa de la Irish Pub câteva costume tradiţionale, dar şi fotografii cu activitatea Forumului Democrat German din Bihor. "Astăzi se împlineşte un an de la dispariţia domnului Johann Schwartz (n.r, fostul preşedinte al Forumului), dorim să îl comeromăm deoarece timp de mulţi ani a condus activităţile comunităţii germane", a spus Helene Vodă, preşedinta nemţilor din Bihor. Comunitatea a pregătit şi un program artistic prin aducerea dansatorilor minorităţii germane din Palota, care au dansat printre altele şi Wilde Rose, adică trandafirul sălbatic.

Ultimii pe listă au fost reprezentanţii comunităţii de romi din Bihor, care şi-a trimis reprezentanţii prin Partida Romilor la restaurantul Taverna. Tinerii au susţinut o mică demonstraţie de dansuri ţigăneşti, fetele fiind îmbrăcate în fuste colorate.

În paralel cu micile spectacole cu tradiţii pregătite de comunităţile minorităţilor din Oradea, în mai multe şcoli din judeţ au avut loc sâmbătă activităţi educative pe teme de patrimoniu, organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.