În seria concertelor susţinute periodic la Oradea de trupe cunoscute şi de artişti români nu mai puţin faimoşi se remarcă, de departe, "vizita" muzicală pe care o va face Corul Naţional Madrigal în oraşul de pe Criş, după 10 ani de absenţă.

Formaţia înfiinţată în urmă cu 50 de ani de dirijorul Marin Constantin, care a strâns un palmares de 4.000 de spectacole în toată lumea, va da la începutul săptămânii viitoare un recital special pe scena Teatrului Regina Maria, alături de o soprană care a împărţit scena inclusiv cu Placido Domingo.

"Brandul" Madrigal

Comanderia 30 Sf. Mc. Mina, organizaţia orădeană a cavalerilor templieri - un ordin apărut în 1118, când nouă cavaleri au cerut noului rege al Ierusalimului, Baldwin al II-lea, să-i protejeze pe parcursul călătoriei pe pelerinii europeni care veneau în Israel - organizează, pe 9 iunie, împreună cu Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere, un concert deosebit. După un deceniu, în faţa orădenilor va cânta Corul Naţional Madrigal al României, unul dintre cele mai valoroase branduri culturale de ţară.

Înfiinţat în 1963 de către dirijorul Marin Constantin, corul, care aparţine Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este recunoscut datorită unei sonorităţi şi interpretări deosebite, de regulă fără acompaniament instrumental, precum şi costumelor de epocă medievală vest-europeană pe care le îmbracă pe scenă membrii lui. În 2013, în cadrul concertului de Paşte dat la Ateneul Român, aceştia au optat şi pentru îmbrăcăminte de inspiraţie populară, în ton cu melodiile tradiţionale româneşti pe care le interpretat.

Bun UNESCO

Deşi de-a lungul celor 50 de ani de existenţă componenţa corului s-a tot schimbat, calitatea actului muzical a rămas la acelaşi standard ridicat. Drept dovadă, Corul Naţional Madrigal a fost invitat să dea peste 4.100 de concerte în toată lumea, iar în 1992, la Paris, a primit titlul de "Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO".
Caracterizată ca având sonoritate "angelică", formaţia corală a apărut în filme de televiziune şi de scurt-metraj realizate în mai multe ţări, printre care şi "Cântecele Renaşterii", producţie care în 1968 a fost distinsă cu Marele Premiu "Palme d'Or" la Festivalul Internaţional de la Cannes. Corul Madrigal are un repertoriu bogat şi a înregistrat peste 40 de CD-uri, inclusiv alături de soprana Angela Gheorghiu şi de Filarmonica din Londra.

Pe 9 iunie, de la ora 19, grupul va urca pe scena Teatrului Regina Maria şi va interpreta muzică renascentistă europeană, melodii religioase, precum şi cântece tradiţionale româneşti. Titlurile din program nu au fost dezvăluite de organizatori, tocmai din dorinţa de a-i surprinde pe melomanii veniţi la eveniment.

15-florina-maris-hinsu_bihoreanul.jpgÎn "duet" cu o soprană

Orădenii se pot considera norocoşi, căci Corul Naţional Madrigal vine în oraşul lor în formulă completă, cu toţi cei 40 de interpreţi, şi o vor avea ca invitată specială pe Florina Mariş Hinsu (foto), care va interpreta patru cântece religioase. Soprana orădeană şi-a câştigat renumele internaţional cântând la Opera din Viena alături de staruri precum Placido Domingo şi Agnes Baltsa. "Este o onoare pentru mine că, după Angela Gheorghiu, m-au ales să cânt cu ei. De altfel, mi-am pregătit materialul vocal pentru acest concert alături de Virginia Zeani (una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale secolului XX, născută în judeţul Mureş, care timp de 25 de ani a fost "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma - n.r.)", spune Florina Mariş Hinsu.

Biletele pentru spectacolul Corului Naţional Madrigal au fost puse în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria şi au preţuri cuprinse între 50 şi 75 lei, în funcţie de loc. Deloc mult pentru un asemenea eveniment, care - după cum a demonstrat experienţa - are loc o dată la 10 ani.