Ministrul Agriculturii, PSD-istul Adrian Chesnoiu, și-a dat joi demisia din Guvern după ce Direcția Națională Anticorupție a cerut ridicarea imunității demnitarului, pentru că, la începutul acestui an, ar fi comis mai multe infracțiuni cu scopul de a aranja mai multe concursuri de angajare la minister, astfel încât să primească funcțiile respective candidații „agreați” de Chesnoiu.

Subiecte pe sub mână

DNA a publicat un comunicat în care detaliază cazul, fără a-l numi pe Chesnoiu, pe care-l prezintă drept un ministru. 

Conform informării, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Gabriela Scutea, referatul acestei cauze, „în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru”.

El ar fi săvârșit infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Solicitarea este făcută pentru că, arată DNA, „în acest moment există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective”. 

Promovat oricum

Procurorii DNA mai susțin că „la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”. 

DNA a trimis către PÎCCJ și șase volume cu copii ale dosarului de urmărire penală. 

Vrea să-i fie ridicată imunitatea

Ca urmare a solicitării DNA, PSD-istul Adrian Chesnoiu a anunțat că își dă demisia din Guvernul României și se autosuspendă din PSD. El susține că este nevinovat. 

Cum Chesnoiu este totodată deputat din partea PSD, Camera Deputaților va fi chemată să voteze pentru sau împotriva ridicării imunității politicianului. 

Ex-ministrul a spus că vrea ca deputații să voteze pentru ridicarea imunității, fiindcă vrea să demonstreze că este nevinovat. 

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! 
Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a scris Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a precizat: „Am luat act de anunțul demisiei domnului Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul României își menține angajamentul de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!