Dacă ar face un experiment şi ar verifica ce aruncă la gunoi într-o zi, orădenii ar constata că o mare parte din deşeuri pot fi folositoare. În loc să ajungă la groapa de gunoi, un munte de la marginea oraşului care creşte an de an şi care este tot mai scump, multe dintre mizerii ar putea fi valorificate. Condiţia: să fie aruncate separat!

Tocmai de aceea, zeci de mii de orădeni au primit deja coşurile maro, anume achiziţionate de Primărie şi de RER Vest pentru colectarea biodeşeurilor, iar până la finalul acestei luni recipientele ar trebui să ajungă în toate locuinţele din oraş. 

Compost din deşeuri

Distribuite gratuit întâi la case, iar acum şi asociaţiilor de proprietari, care mai departe trebuie să le împartă cetăţenilor, aceste recipiente de plastic, cu un volum de 10 litri, sunt destinate colectării biodeşeurilor în interiorul locuinţelor. În ele, orădenii trebuie să arunce toate resturile care, prin natura lor, se descompun: mâncarea neconsumată, fructe şi legume, pâine, ouă, frunze şi alte resturi vegetale, zaţ de cafea, plicuri de ceai, ziare sau hârtii umede sau murdare, cenuşă, rumeguş etc.

Colectate separat, biodeşeurile sunt folosite la producerea de compost, un îngrăşământ vegetal potrivit pentru grădini sau plante în ghivece. Firma Eco Bihor, care administrează depozitul judeţean de deşeuri, are utilajele necesare pentru a le cerne, toca şi matura, până când se descompun şi se transformă într-un produs nou. De ani de zile, aici se produce îngrăşământ din biodeşeuri, dar şi pământ de flori fertilizat sau substrat pentru acoperişurile verzi.

Fără plastic

Resturile biodegradabile nu pot deveni compost dacă sunt contaminate, de exemplu, cu deşeuri din plastic. Din acest motiv, ele nu trebuie aruncate în găleţile maro în saci de plastic sau alte ambalaje, ci fie direct, fie în saci la rândul lor biodegradabili, adică din hârtie sau dintr-un material recomandat de producător pentru compostare, cum sunt cei de la raioanele de legume şi fructe din marile magazine.

Găleţile se golesc apoi în pubelele maro, destinate colectării resturilor biodegradabile, care sunt ridicate de muncitorii RER Vest separat de celelalte recipiente. Astfel, utilajele transportă la Eco Bihor strict conţinutul "maro", adică materia primă pentru îngrăşământul bio.