Creşterea incidenţei cazurilor de Covid-19 în mai multe UAT-uri din judeţul Bihor a determinat, sâmbătă, întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, fiind luate mai multe decizii de ultimă oră.

Astfel, după creşterea incidenţei Covid-19 la peste 3 cazuri la mia de locuitori, în cinci comune din Bihor se interzic o serie de activităţi şi devine obligatorie purtarea măştii şi în spaţiile deschise.

5 comune cu probleme

Pe lista acestora intră, de duminică, 25 octombrie, potrivit hotărârii CJSU, comunele Sânmartin, Toboliu şi Bratca. De asemenea, se menţin restricţiile pentru Sântandrei şi Hidişelu de Sus, impuse zilele trecute tot pentru depăşirea pragului de 3 cazuri Sars-Cov-2 la mia de locuitori.

"Conform analizei extinse a DSP, nu se impune carantinarea acestor localități", se arată într-o informare transmisă sâmbătă de Instituţia Prefectului. 

În schimb, în cele 5 UAT-uri, aşa cum prevede legea, "este obligatorie purtarea măştii atât în interior, cât şi în toate spaţiile deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani".

Se interzice activitatea cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi concerte, în aceste UAT-uri. De asemenea, este interzisă funcţionarea în interiorul clădirilor a restaurantelor, cafenelelor şi sălilor de jocuri de noroc. 

Doar pentru cei cazaţi

Acest lucru îi afectează pe reprezentanţii HoReCa, în special în comuna Sânmartin, cu staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. 

Chiar şi aşa, potrivit deciziei CJSU, făcută în conformitate cu reglementările naţionale, restaurantele şi cafenelele din interiorul "hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare" vor putea funcţiona, însă vor deservi strict "persoanele cazate în cadrul acestor unităţi". 

Terasele din UAT-urile cu incidenţă de peste 3 pot rămâne deschise "cu asigurarea unei distanţe de minim 2 metri între mese şi participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite". 

Urmează Oradea

Îngrijorător este faptul că tot mai multe UAT-uri din Bihor se apropie de această incidenţă, de 3 la mie, odată cu diagnosticarea unor noi îmbolnăviri. Primul în această categorie este municipiul Oradea, unde, sâmbătă, incidenţa era de 2,81.

Aşadar, dacă trendul ascendent se menţine, cel mai probabil, curând, şi în Oradea se vor închide restaurantele, cafenelele – cu excepţia activităţii pe terase - sălile de spectacole, cinematografele şi sălile de jocuri, iar masca va fi obligatorie şi în aer liber, indiferent de circumstanţe.  

Rată de incidenţă peste 2 la mie au şi UAT-urile Săcădat (2,76), Suplacu de Barcău (2,70), Căbeşti (2,69), Beiuş (2,29), Drăgeşti (2,28), Nojorid (2,27), Oşorhei (2,24), Olcea (2,17), Copăcel (2,06) şi Aleşd (2,02). 

De asemenea, alte UAT-uri au depăşit rata de 1,5: Girişu de Criş, Bunteşti, Holod, Abrămuţ, Marghita, Cetariu, Şinteu, Remetea, Cefa, Paleu, Sânnicolau Român, Spinuş, Şuncuiuş, Lugaşu de Jos. 

În toate oraşele şi comunele în care incidenţa este între 1,5 şi 3 la mie - deci în cele menţionate mai sus - activităţile HoReCa şi în sălile de spectacol sunt permise fără "depăşirea a maxim 30% din capacitatea spaţiului", în intervalul orar 6-22. 

Hotărârea CJSU Bihor de sâmbătă subliniază că în tot judeţul nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci, piscine, locuri de joacă. De asemenea, este interzisă organizarea evenimentelor private. 

Hotelurile şi pensiunile din Băile Felix vor putea deservi doar clienţii cazaţi. În rest, restaurantele şi cafenelele din staţiune vor opri activitatea în interiorul clădirilor, putând servi doar pe terase, după ce în comuna Sânmartin incidenţa cazurilor a depăşit 3 a mia de locuitori.