Instituţia Prefectului şi DSP Bihor au informat că de sâmbătă dimineaţa până duminică dimineaţa, într-un interval de 24 de ore, au fost confirmate 19 cazuri noi de infecţie cu Covid-19 în Bihor, un număr mai mic decât în zilele precedente.

Autorităţile nu au precizat, însă, câte teste au fost prelucrate în laboratoarele pentru detectarea infectării cu Sars-Cov-2. 

Încă 4 decese

Cu cele 19 cazuri noi – identificate la persoane din Oradea, Bunteşti, Răbăgani, Pocola, Beiuş Sântandrei, Sârbi, Abram, Drăgeşti, Avram Iancu, Sânmartin, Batăr, Aleşd, Marghita -, numărul total al îmbolnăvirilor identificate în Bihor de la debutul pandemiei a urcat la 17.922. 

De asemenea, potrivit informării oficiale de duminică, în spitalele Covid din judeţ s-au mai înregistrat 4 decese pe fondul infecţiei cu virusul, bilanţul acestora urcând la 718. 

Pe de altă parte, alţi 45 de bihoreni au fost declaraţi vindecaţi de Sars-Cov-2, astfel că bilanţul vindecărilor a urcat la 16.199. 

Oradea - 514 cazuri active

Numărul de cazuri active în judeţ este duminică de 1005. Dintre aceste persoane, 283 sunt internate în secţiile şi spitalele Covid-19, celelalte fiind în izolare la domiciliu. 

Datele centralizate de autorităţile locale arată că cele mai multe cazuri active sunt în Oradea, mai precis 514, municipiul fiind urmat în top, de la distanţă însă, de comuna Sânmartin, cu 25 de îmbolnăviri, respectiv de comuna Sântandrei, cu 24 de cazuri active.

De asemenea, în Beiuş sunt 18 cazuri active, în Marghita – 17, în Aleşd – 16, în Ştei – 15, în Tileagd – 11, în iar în Tinca – 10.

În celelalte UAT-uri din Bihor numărul cazurilor active este mai mic de 10. 

Ţiplea: Speranţă în vaccin

În intervalul 2 ianuarie (ora 8) – 3 ianuarie (ora 8), poliţiştii şi jandarmii au verificat 1465 de persoane carantinate şi 550 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor anti-Covid, fiind verificate 104 societăţi comerciale şi 47 mijloace de transport în comun, transmite Instituţia Prefectului. 

În urma controalelor au fost aplicate 90 de sancţiuni contravenţionale, din care 35 cu avertisment scris şi 55 cu amenzi în valoare de 22.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În fine, prefectul Dumitru Ţiplea a transmis un mesaj, spunând că are speranţa că vaccinarea va ajuta la stoparea pandemiei. "Începem anul cu speranţa că vaccinarea ne va permite să revenim cât mai curând la o viaţă normală, cu toţii. Decizia de a ne vaccina ţine de fiecare dintre noi, dar numai împreună, printr-un efort comun, vom putea învinge acest război cu virusul. Până atunci însă, trebuie să respectăm în continuare regulile şi măsurile sanitare, care şi-au dovedit deja eficienţa", a transmis prefectul de Bihor.