Numărul total al bihorenilor infectaţi cu Sars-Cov-2 şi decedaţi a depăşit, duminică, în prima zi de Paşte, 1300. Încă 10 persoane purtătoare ale acestui virus au fost declarate decedate în ultimele 24 de ore, după cum arată cel mai recent comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică şi Prefectură, iar alte 34 au fost diagnosticate.

Concret, de la începutul pandemiei, numărul total al decedaţilor cu Covid în județ a ajuns la 1.304, iar cel al diagnosticaţilor, la 28.522.

În total, 26.172 de persoane au fost declarate vindecate, cu 52 mai multe decât sâmbătă.

Noii diagnosticaţi vin după efectuarea a 253 de teste, fapt ce indică o rată de pozitivare de 13,43%.

Duminică dimineaţă, în Bihor erau 1.046 cazuri active, dintre care cele mai multe erau în Oradea, 550, municipiul reşedinţă de judeţ înregistrând o incidenţă de 2,44 cazuri Covid la mia de locuitori.

Trei unităţi administrativ-teritoriale din Bihor au înregistrat o rată de infectări de peste 4 la mie: Şinteu (5,59 şi 6 cazuri active), Toboliu (9 cazuri active, reprezentând 4,17 la mia de locuitori) şi Cociuba Mare (incidenţă 4,12 şi 12 cazuri active).

Comuna Sântandrei, aflată pe locul 4 în topul incidenţelor, a coborît la 3,99 cazuri Covid, cu 32 de cazuri active. Totuşi, rămâne de văzut dacă restricţiile de weekend vor fi ridicate în zilele următoare, în urma întrunirii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va analiza situaţia în fiecare UAT în parte, ţinând cont de evoluţia numărului de cazuri.

Situaţia pe UAT-uri:

Continuă controalele

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore în Bihor au fost vaccinate 1.572 persoane. În total, 56.516 de persoane au primit ambele doze în judeţ.

De asemenea, au continuat controalele pentru a preveni răspândirea virusului. Echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat în ultima zi 1517 persoane carantinate şi 740 de persoane izolate la domiciliu, dar şi 121 de societăţi comerciale şi 47 de mijloace de transport în comun.

"Au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 74 cu avertisment scris şi 41 cu amenzi în valoare de 30.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19", arată comunicatul.

Mesajul prefectului

Ca de obicei, informarea se încheie cu mesajul prefectului Dumitru Ţiplea, care îndeamnă în continuare la respectarea normelor de siguranţă pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov-2, adaptat Sărbătorilor Pascale.

"Sărbătorim cea mai mare minune a lumii, Învierea Domnului. Iisus Hristos din dragoste pentru oameni şi-a dat viaţa, a înviat şi a iertat pe cei ce l-au pedepsit, dând cel mai bun exemplu de altruism. În ultimul an lumea a fost greu încercată de criza sanitară, iar noi am fost puşi în situaţia de a face sacrificii din iubire pentru cei apropiaţi, care nu au fost în zadar. Am conştientizat importanţa respectării măsurilor sanitare, ţinând cont de aplicarea acestora, fapt ce ne-a permis ca anul acesta să participăm la Slujba de Înviere şi să ne simţim mai aproape de credinţă şi tradiţie. Trebuie şi în continuare, pentru binele tuturor, să respectăm restricţiile sanitare şi să sărbătorim Paştele, într-un cadru restrâns. Doar împreună putem să depăşim cât mai rapid situaţia în care ne aflăm. Fie ca lumina Sărbătorilor Pascale să vă aducă linişte în suflete, pace în case, iertare, speranţă şi iubire. Hristos a înviat!", a transmis Ţiplea.