Sute de bihoreni au stat, vineri, la coadă, ca să-şi obţină un nou permis de conducere, pentru că de la mijlocul lunii viitoare intră în vigoare modificări mai restrictive în Codul rutier, iar valabilitatea permiselor se schimbă.

"Numărul solicitanţilor a început să crească de săptămâna asta. Dacă luni au fost 300 de preschimbări permise, marţi au fost 400, miercuri în jur de 700, iar joi şi vineri câte 800. Sute de persoane au aşteptat la cozi care s-au întins până în stradă, iar unii oameni au aşteptat încă de la ora 6 dimineaţa. Am chemat personalul din concedii, acum lucrăm la două ghişee, şi nu unul, cum e în mod normal, dar nu am avut incidente", a declarat vineri BIHOREANULUI comisarul de poliţie Săndel Dima, împuternicit la comanda Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor.

Potrivit acestuia, fenomenul vine ca urmare a faptului că, din 19 ianuarie, Codul Rutier se modifică, iar şoferii vor fi obligaţi să îşi facă analizele dacă vor prelungirea permisului. "Pentru categoriile A, B şi subcategoriile lor (AM, A1, A2, B1 - nr), valabilitatea permisului va fi de 10 ani, iar pentru şoferii profesionişti (respectiv pentru categoriile C, C1, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE - nr), valabilitatea va fi de 5 ani", a explicat Dima.

Mai mult, dacă până acum şoferii puteau "fenta" analizele, prelungindu-şi permisul cu câteva zile înainte să expire, invocând diverse motive, acest fapt nu se va mai putea întâmpla din 19 ianuarie. Orice prelungire va fi făcută doar până la data la care ar fi expirat primul şi nu cu încă un ciclu de 10 ani, cum e acum.

"Dacă permisul este valabil şi se solicită preschimbarea pentru modifcarea adresei, a numelui, pentru că este deteriorat sau furat, noul permis va fi un duplicat şi va avea aceeaşi valabilitate", a explicat Dima, adăugând că cel mai probabil, după sărbători, numărul celor care vor aştepta la cozi va creşte.

Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor va funcţiona în zilele de 27 şi 28 decembrie, de când va fi deschis un ghişeu în plus, iar anul viitor se va redeschide pe 3 ianuarie, după programul normal, adică de lunea până joia între orele 8-16, iar vinerea între orele 8 şi 12, cu posibilitate de prelungire.

Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată de deputaţi la final de octombrie şi de senatori în septembrie, ea fiind publicată în Monitorul Oficial.

Noile reglementări stipulează, între altele, şi că mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere (categoria AM, care poate fi obţinută de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi). "Practic, tot ce e autovehicul se înmatriculează şi necesită permis de conducere", a mai spus comisarul Dima.

Pe lângă reînnoirea permisului doar în urma unui control medical în prealabil, legea conţine şi reglementări în ce priveşte circulaţia pe biciclete, conform cărora dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială pentru biciclete, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă, şi se introduc şi sancţiuni pentru biciclişti (de la 6 la 8 puncte amendă).

De precizat că vechile permise, eliberate înainte de data intrării în vigoare a noii legi, deci inclusiv din 18 ianuarie 2013, rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate.