TIR-urile care vor să intre în Ungaria stau ore în şir la coadă, în punctele de trecere a frontierei Borş I şi Borş II.

După ce circulația acestora pe teritoriul ţării vecine a fost interzisă vreme de câteva zile cu ocazia Paştelui catolic, automarfarele au aglomerat zona graniţei, un șofer așteptând și peste trei ore pentru ieșirea din România. 

Conform aplicaţiei Trafic Online a Poliţiei de Frontieră, la ora 11.50, în Borş I erau deschise două artere de ieşire pentru camioane, iar timpul mediu de aşteptare era de 180 de minute, în timp ce la Borş II, adică pe autostradă, erau deschise patru artere de control pentru camioane, timpul mediu de aşteptare fiind de 200 de minute.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a transmis marți dimineața un comunicat de presă în care vorbește despre timpii de așteptare ridicați, precizând că „a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare”. „A fost suplimentat personalul planificat la efectuarea formalităţilor de frontieră, precum şi pe arterele de control deschise pentru acest tip de mijloace de transport, în funcţie de infrastructura punctelor de trecere”, se arată în informarea ITPF Oradea. 

Totuși, polițiștii de frontieră români subliniază că verificarea tuturor mijloacelor de transport se face în comun cu autoritățile maghiare, deci eficacitatea depinde și de personalul și resursele alocate de acestea. 

„Controlul de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. În acest sens, a fost luată legătura cu autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului”, se precizează în comunicat. 

Reprezentanţii ITPF le recomandă şoferilor de camioane să aleagă și alte puncte de trecere a frontierei deschise pentru TIR-uri decât cele care se aglomerează mai mereu. La frontiera cu Ungaria pot fi tranzitate: PTF Cenad, PTF Nădlac II, PTF Nădlac, PTF Turnu, PTF Vărşand, PTF Borş I şi II, PTF Salonta şi PTF Petea.

În cazul autoturismelor şi mijloacelor de transport persoane, traficul la frontieră se desfăşoară în condiţii normale.

Filmare realizată marți dimineața, în zona Borș II (sursa video: cititor eBihoreanul):

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!