Pentru cei care vor să fie şi generoşi, dar şi atenţi cu mediul, există din ce în ce mai multe variante de cadouri sau atenţii din materiale reciclate ori prietenoase cu mediul. De la jucării din lemn sau produse cosmetice vegane în ambalaje biodegradabile, până la haine făcute din fibre din plastic reciclat, variantele sunt nenumărate. Şi totuşi, ce facem cu deşeurile produse de cadourile care nu sunt atât de "eco-friendly"?
Cum să aruncăm corect
În perioada sărbătorilor de iarnă, cantitatea de deşeuri produsă de generatorii casnici aproape că se dublează. Fie din cauză că sunt deschise multe cadouri, fie pentru că petrecem mai mult timp acasă, facem cumpărături în exces şi, bineînţeles, aruncăm mai mult. Pe lângă recomandarea de a consuma cumpătat, operatorul RER Vest vine cu câteva sfaturi pentru un Crăciun şi un Revelion prietenoase cu mediul înconjurător.
Cele mai simple reguli care trebuie respectate sunt cele de colectare separată: cartonul de la cutii, pungile pentru cadouri şi hârtia de împachetat se depozitează în sacul albastru (la case) ori în insula marcată cu albastru sau igluul albastru de la blocuri, în timp ce în containerele sau sacii galbeni trebuie să ajungă folia cu bule de aer sau plasticul în care au fost ambalate jucăriile ori alte cadouri.
Evitaţi risipa alimentară!
RER are recomandări şi în privinţa alimentelor, ca să nu se transforme în gunoaie. Pentru a preveni risipa, este recomandat ca, înainte de a găti mesele festive pentru sărbători, să mergeţi la cumpărături cu o listă de ingrediente. Aşa veţi cumpăra doar ingredientele şi alimentele necesare, fără ca apoi să fiţi nevoiţi să aruncaţi ce nu vă foloseşte.
Importantă este şi depozitarea corectă a alimentelor. Legumele precum cartofii, morcovii, ţelina şi alte rădăcinoase nu trebuie să stea în frigider, pentru că pot putrezi mai repede din cauza condensului, ceea ce le va transforma prematur în deşeuri biodegradabile. În schimb, dacă sunt păstrate la întuneric, într-un loc uscat, la temperatura camerei, dar nu lângă calorifer, li se prelungeşte durata de consum.
Pentru masa de Revelion este recomandat să cumpăraţi doar cât peşte consumaţi. De exemplu, dacă preferaţi păstrăvul, o bucată pentru fiecare musafir este suficientă. Dacă aţi cumpărat prea mult peşte, ar fi mai bine să nu-l gătiţi, ci să-l puneţi în congelator, într-o pungă bine închisă. În frigider, peştele curăţat rezistă cel mult 2 zile, după aceea transformându-se în gunoi care trebuie aruncat în pubela neagră, pentru deşeuri reziduale. Şi e păcat şi de peşte, şi de bani...