Este maestră în mânuirea armelor albe. Şi e frumoasă de pică. La numai 18 ani, a adunat un sac de medalii la concursuri de scrimă din ţară şi din străinătate şi, talentată foc, este considerată speranţa acestui sport pentru următoarele Olimpiade.

Aceasta este Bianca Benea, o orădeancă "înfiptă" şi elegantă în acelaşi timp, care, de curând, a reuşit să le întreacă pe toate senioarele din ţară şi să câştige Cupa României la scrimă. BIHOREANUL n-a cutezat să o provoace la duel, însă, cum un chip atât de frumos nu trebuie să rămână ascuns în spatele unei măşti, i-a propus să primească, anul acesta, titlul de Crăciuniţă şi să pozeze într-un pictorial de sărbătoare cu Moş Crăciun. Bianca a primit bucuroasă noul ei rol şi, alături de BIHOREANUL, vă urează astfel "Sărbători fericite!"...

Micuţa spadasină

Chiar dacă între timp a devenit orădeancă, Bianca a crescut în satul bihorean Fâşca (Vârciorog), alături de părinţii şi de fraţii ei mai mici, Ana şi Vali. "Aveam 8 ani când au hotărât să ne mutăm în Oradea. Am plâns mult, n-am vrut să plec, dar ei s-au gândit că vom avea alte oportunităţi aici", povesteşte tânăra.

Aşa a şi fost. În clasa a III-a, adică la 10 ani, a descoperit scrima, sport pe care l-a îndrăgit imediat. Tânărul Alexandru Nyisztor, care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Atena, selecta o grupă de copii pe care să o pregătească la CS Crişul. "Eu am ridicat repede mâna şi am zis că vreau. Nu ştiu de ce, nici nu ştiam prea multe despre sportul ăsta", îşi aminteşte fata.

Scrima a cucerit-o imediat. Mânată de ideea că va câştiga dueluri, Bianca a devenit tot mai pricepută. După o scurtă perioadă, a ajuns eleva orădeanului Nicolae Ille, care-l pregătise şi pe Nyisztor pentru Olimpiadă. Şi aşa a început parcursul ei ascendent...

Fata cu salbă de medalii

Una dintre cele trei arme ale scrimei, pe lângă floretă şi sabie, spada este cea mai grea. La propriu. Sportivii se duelează pe o planşă cu lungime de 14 metri şi încearcă să se împungă, cu vârful armei, putând ataca pe întregul corp, inclusiv pe mască, mănuşă şi pantofi. Orice mişcare, orice secundă, orice dezechilibrare îl poate costa pe sportivul neatent o "tuşă", adică un punct. Or, Bianca ştie cum să "tuşeze" prima...

Până la 18 ani, orădeanca legitimată acum la CSM Oradea a adunat nu mai puţin de 120 de medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. În 2015 şi în 2016, Bianca a obţinut medalia de bronz la Campionatul European de Cadeţi (sub 17 ani), dar şi anul acesta a fost unul prolific: orădeanca a luat medalia de aur la Campionatul Naţional de Juniori (sub 20 de ani), precum şi cea de argint la Campionatul Naţional de Tineret (U23).

Bucuria cea mai mare a simţit-o, însă, la finalul lunii septembrie, la Craiova, când le-a întrecut pe toate senioarele din competiţie şi a cucerit Cupa României în cadrul competiţiei anuale organizate de Federaţia Română de Scrimă. "Nu ştiu cum am făcut-o. Ţin minte că, încă din primele runde, antrenorul mi-a spus «Simt că poţi să câştigi azi… ». Mi-a dat curaj", spune fata.

O viaţă-cantonament

Performanţele Biancăi, elevă în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, nu vin pe nemuncite. De mică, ea şi-a sacrificat timpul liber în favoarea antrenamentelor intense şi competiţiilor, de la care se întoarce de obicei cu zeci de vânătăi pe corp, mai ales pe picioare, de la împunsăturile cu spada aplicate de adversare.

Pe deasupra, petrece mult timp departe de casă, în cantonamente şi la competiţii internaţionale. "Am lipsit şi acum câteva săptămâni bune. Am fost în cantonament, apoi la o competiţie în Luxemburg, iar acum, recent, am participat la întrecererile unei etape a Cupei Mondiale, care s-a ţinut în Spania", povesteşte tânăra componentă a lotului naţional de junioare, antrenat tot de Nicolae Ille (foto).

Fata îl consideră al doilea tată pe antrenor, căci mereu a susţinut-o şi a sfătuit-o. Iar Ille are doar cuvinte de laudă la adresa Biancăi, care face parte deja din lotul olimpic extins al României. "Are toate calităţile pentru a fi următoarea Ana Maria Popescu (n.r. - fostă Brânză, campioană olimpică alături de echipa naţională la Jocurile Olimpice de la Rio). La prima Olimpiadă, din 2020, va fi încă tânără, va participa probabil cu echipa. Dar pe ea o văd liderul următoarei generaţii pentru olimpiada de la Londra din 2024", spune experimentatul antrenor.

Viitor… olimpic

Văzându-i talentul, Nicolae Ille a spus încă de când Bianca era începătoare că fata ar putea câştiga o medalie la Olimpiadă. "Ca antrenor, simţi lucrurile astea. Mai demult l-am văzut pe un fost sportiv de-al meu (n.r. Alexandru Nyisztor) şi am zis că voi ajunge cu el la Olimpiadă. Aşa s-a întâmplat. Când am văzut-o pe Bianca la primele concursuri, m-am gândit imediat că va câştiga o medalie în cea mai importantă competiţie din lume", zice Ille.

Fată hotărâtă şi muncitoare, Crăciuniţa BIHOREANULUI se pregăteşte intens pentru a înfăptui "premoniţia" mentorului ei. Când, totuşi, ia o pauză, ea petrece timp cu cei doi fraţi mai mici, pe care-i adoră şi-i sfătuieşte în ale adolescenţei.

Bianca cea independentă

Deşi mereu zâmbăreaţă, Bianca pare parcă prea matură pentru vârsta ei. De ceva vreme, Crăciuniţa, care în februarie va împlini 19 ani, s-a mutat singură şi se întreţine din indemnizaţia de sportiv primită de la CSM şi din premiile pe care le obţine. "Am vrut să fiu pe picioarele mele, dacă tot pot să fac asta", spune ea.

Şi faţă de Moş Crăciun are o atitudine la fel de... independentă. "Când eram mică, la Fâşca venea Moşul şi ne dădea din sac jucării de pluş. Dar, pe drum spre casă, mi-am dat jucăria unui copil mai mic. Mi s-a părut că el s-ar bucura mai mult", îşi aminteşte ea.

Acum nu se poate gândi că vrea un cadou anume. Poate un aparat foto Polaroid, căci a început să fie pasionată de fotografie. Cel mai mult, însă, îşi doreşte să-şi continue cariera de succes în scrimă, deşi ştie că nu va fi uşor să obţină medaliile pe care şi le doreşte la senioare. Dar, cum nu se fereşte să dea piept cu provocările, e posibil ca tânăra prinţesă a duelurilor să devină, în curând, regina lor...


MOŞ CRĂCIUN
Un orădean... misterios

Un lucru puţin ştiut este acela că Moş Crăciun nu locuieşte în Laponia, ci chiar... în Oradea, undeva în zona Decebal. În fiecare an, un orădean care îi seamănă leit Moşului cel bun, cu păr alb şi barbă albă autentice, le face surprize şi bucurii unor sute de copii, el putând fi vizitat de regulă în Lotus Center, dar mai trece şi seara pe la geamuri. El are o figură blândă, un costum superb pe care şi l-a croit singur, o carte în care sunt trecuţi copiii cuminţi şi cei răi, precum şi un clopoţel prin care îşi anunţă prezenţa. Moş Crăciun din Oradea, cel care a pozat alături de Bianca, nu vrea să-şi dezvăluie identitatea şi mai ales numărul de telefon, căci, şi aşa, este asaltat de părinţi, educatoare şi învăţători pentru a le face vizite. Aşa că, doar norocoşii îl vor întâlni la anu’...


PICTORIAL ÎN ARMONIE
Seri grandioase

Pictorialul de sărbătoare al cărui star este campioana Bianca Benea a fost găzduit de Armonia Venue, cea mai nouă şi cea mai mare sală de evenimente din Oradea, situată în Parcul Industrial II, pe str. Anghel Saligny nr. 11. O construcţie modernă, Armonia Venue poate găzdui în sala ei cu un design elegant evenimente cu până la 1.000 de invitaţi. De altfel, proprietarii plănuiesc o mega-petrecere de Revelion cu motto-ul #AnNouÎnArmonie. Oaspeţii, care plătesc 450 lei pentru un loc, vor avea la dispoziţie 7 feluri de mâncare şi atmosfera asigurată de prezentatorul Gabriel Coveşanu - Cove, cum e cunoscut publicului, şi de invitaţii Picky şi Călin Geambaşu şi bandul său.


DIN AN ÎN AN…
…sosesc Crăciuniţele

Cum echipa BIHOREANULUI nu prea ştie colinda, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, le facem cadou cititorilor povestea unei Crăciuniţe, aleasă dintre orădence de seamă, şi publicând un pictorial de sezon cu aceasta. Prima Crăciuniţă a BIHOREANULUI a fost, în 2000, Alina Sabău, pe atunci Miss Oradea, urmată de doctoriţa Valeria Filip, soţia primarului Petru Filip (2001) şi prezentatoarea TV Crina Abrudan (2002). În 2003, BIHOREANUL a avut un Crăciunel, pe şeful Direcţiei Vamale, Călin Vesa. Au urmat gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), jurnalista Raluca Creţu (2005), prezentatoarele TV Mirela Vaşadi (2006) şi Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Ilie Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), poliţista Dana Lezeu (2010), cântăreaţa Irina Nicolae (2011), fostă componentă a trupei ASIA şi soţia lui Marius Vizer, actriţa Dania Ţinca (2012), cântăreaţa Denisa Moşincat (2013), super majoreta Ioana Sas Adăscăliţii (2014) şi prezentatoarea Digi 24 Yvette Mîrza (2015). Anul trecut, protagoniştii pictorialului de sărbătoare au fost Cristina Butaci (foto), şefa Departamentului de Vânzări a BIHOREANULUI, şi Rareş Paşca, fostul căpitan al echipei de baschet CSM CSU Oradea. Apariţia în ediţia specială a BIHOREANULUI le-a fost de bun augur, căci, în vară, cei doi şi-au pus pirostriile...