Moş Crăciun se poate declara mulţumit. Anul acesta BIHOREANUL i-a mai dăruit o Crăciuniţă care să-l ajute la împărţit cadouri, şi încă una care-şi ştie juca perfect rolul. Nu de alta, dar e o frumoasă actriţă orădeancă, şcolită la Cluj, care de câteva luni apare pe scena Teatrului Regina Maria.

Spre deosebire de colegii ei, Dania Ţinca n-a vrut să-şi încerce norocul bătând la uşile teatrelor din Capitală, ci s-a întors acasă. Iar de alegerea ei nu se bucură doar familia, ci - cu siguranţă - şi spectatorii orădeni. Cel puţin domnii...

Mica celebritate

Înainte să ştie ce vrea de la viaţă, Dania era deja cunoscută în Oradea, datorită familiei. Mama ei este doctoriţa Liana Antal, ginecolog recunoscut şi fost director al Maternităţii, iar tatăl vitreg, alături de care a crescut, e fostul rector al Universităţii, Cornel Antal. Nici partea dinspre tatăl biologic n-a fost mai puţin faimoasă, bunicul tinerei fiind celebrul Ovidiu Ţinca, fost colonel de Securitate, mai apoi şef al Centrului Zonal SRI şi decan al Facultăţii de Drept.

Nu-i de mirare, deci, că Dania a fost mai mereu "în lumina reflectoarelor". Ce-i drept, nici nu s-a ferit de ele. Fire rebelă, încă din clasa a VIII-a şi-a tatuat pe picior un trandafir, şi nu regretă. Mai târziu a început o carieră în modelling la agenţia Graziela Models, participând la numeroase prezentări de modă.

După ce a mai crescut, frumuseţea sa a stârnit nu doar pasiuni, ci şi comentarii acide, mai ales că în septembrie 2010 a pozat într-un pictorial hot, în costum de baie şi lenjerie sexy, pentru revista FHM. "Nu ştiu ce gândeam atunci, azi nu aş mai poza", zice tânăra, marcată încă de atenţia nedorită abătută asupra familiei.

Vreau acasă!

Acum, la 23 de ani, Dania spune că a lăsat în urmă toate nebuniile, "vinovată" fiind şi cariera pe care şi-a ales-o încă din şcoala generală, când - deşi studia pianul - era atrasă de multele roluri pe care le poate "îmbrăca" o persoană. În 2011, după trei ani de studiu la facultatea de Teatru a Universităţii Babeş-Bolyai, orădeanca a devenit actriţă "cu acte în regulă", primind nota 9,50 pe lucrarea de licenţă, pentru care a ales un personaj din "Commedia dell'arte".

A absolvit la clasa lui Miklos Bacs, considerat unul dintre cei mai buni profesori de teatru din ţară şi, chiar dacă ceilalţi colegi au preferat să-şi încerce norocul la alte teatre din ţară, mai ales la Bucureşti, Dania s-a întors acasă. Până în urmă cu doi ani încă mai cocheta cu gândul să-şi continue studiile în străinătate, pe la New York ori Paris, dar dragostea şi dorul au readus-o cu picioarele... pe pământul natal.

"Am ajuns să vreau musai să joc la Oradea. E acasă!", zice tânăra. Decizia i-a fost provocată, în bună măsură, de faptul că doctoriţa Antal s-a aflat anul trecut în Germania, lucrând la o clinică din Ingolstadt, şi i-a simţit mult lipsa. "Eu eram la Cluj, mama acolo, abia aşteptam să fiu acasă, să stăm din nou ca o familie", explică ea.

Ţigăncuşa din Teatru

Deşi a trecut de admiterea la masteratul de Regie-Actorie al UBB Cluj, Dania s-a ambiţionat să joace între timp pe scena orădeană. "Am mers la Teatru şi am bătut la uşi. O perioadă n-au avut roluri, dar apoi a plecat cineva din "Scripcarul pe acoperiş" (n.r.- spectacolul de succes cu care Teatrul Regina Maria a marcat reîntoarcerea în clădirea Teatrului) şi m-am dus la casting". Chiar dacă a primit un rol mai mult de figuraţie, l-a acceptat bucuroasă.

"Facultatea m-a ajutat, dar în Teatru am învăţat ce înseamnă meseria asta. Şi încă mai învăţ...", zice ucenica, plină de cuvinte de laudă pentru colegi. "N-au avut prejudecăţi, ceea ce mi-a dat încredere", se destăinuie actriţa, care în facultate a cam suferit de pe urma look-ului. "Mi-e greu să fiu luată în serios din cauza felului în care arăt, pentru că de multe ori lumea se opreşte la ce vede". Bucuroasă că noii colegi nu au judecat-o după înfăţişare, Dania a perseverat şi a câştigat apoi un rol de dansator în spectacolul "Equus", care a deschis ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Scurt.

Adevărata lansare a fost, însă, spectacolul "Ţiganiada", o producţie de anvergură după epopeea lui Ion Budai Deleanu, a cărei premieră a avut loc pe 1 decembrie. Dania a avut triplu rol: a jucat o asistentă sexy a europarlamentarilor români, o actriţă decisă să nu lucreze cu ţiganii şi o pirandă care a dansat, a cântat şi a descântat. Cel mai greu i-a fost să înveţe mişcările complexe ale dansului, predate de un ţigan autentic. "Era atât de rapid încât niciunul nu prindeam nicio mişcare", îşi aminteşte tânăra amuzată de maestrul coregraf.

Sub ochii iubitului

În seara premierei, Dania s-a descurcat excelent, aşa că nu doar părinţii s-au mândrit cu ea, ci şi iubitul care a urmărit-o din sală. Pentru că, da, frumoasa e "luată"! Norocosul este Ovidiu, un român de 30 de ani stabilit de mic cu familia în Germania, pe care Dania l-a cunoscut într-o vizită la mama ei. "Ea ne-a făcut cunoştinţă, Ovidiu fiind prieten cu un coleg de-al ei de la clinică. Mai întreabă-mă, îmi place să vorbesc despre el...", zice tânăra zâmbitoare.

"E foarte serios şi matur. Chiar şi mama spune că m-am schimbat în bine de când sunt cu el", descrie ea calităţile iubitului şi insistând că Ovidiu o motivează mereu. Având o poveste de aproape un an, cei doi îşi vor petrece pentru prima oară sărbătorile de iarnă împreună, acasă la părinţii ei. "Ne-am hotărât să vină el la Oradea, chiar dacă de Revelion nu ştim încă ce vom face". Fiind însă o împătimită a schiatului, pe care-l practică de la 6 ani, nu este exclus să fugă cu Ovidiu într-o mică excursie în munţi.

Scrisoare pentru Moşul

Schimbarea Daniei l-a uimit, se pare, şi pe tatăl ei vitreg, fostul rector Cornel Antal. "Nu credea că eu chiar voi lucra atât de mult", râde fata. Tânăra e, însă, hotărâtă. Din adolescenta cu capul în nori a devenit foarte serioasă, decisă să joace cât mai multe roluri pe scenă. Şi, pe lângă dorinţa aceasta, de la Moş Crăciun - în care desigur continuă să creadă - ar mai vrea ceva: "Când eram mică, Moşul suna la uşă şi lăsa cadourile. Primeam tot ce-mi doream. Anul acesta nu vreau un obiect anume, ci cel mai mult să fiu liniştită. Să se aşeze lucrurile".

Şi acum, că s-a cuminţit aşa de tare, de ce nu i-ar asculta Moşul dorinţa? Nu e nici jucărie scumpă şi nici un vis imposibil. Doar un strop de fericire...



"Dania face parte din categoria actriţelor de care are nevoie oricare Teatru, pentru că actriţele frumoase îşi găsesc locul oriunde. Dar Dania nu e doar frumoasă. E şi inteligentă, talentată şi cu simţ muzical ieşit din comun"

Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria


06 teatru.jpgSPECTACOLE SOLD-OUT
Aplauze la scenă deschisă

Criticii au stabilit: Teatrul orădean a revenit pe lista celor mai bune din ţară. În ultimele două stagiuni, sub conducerea managerului Daniel Vulcu, Teatrul Regina Maria, aşa cum a fost botezat în 2011, a mizat pe spectacole complexe, care au atras atât interesul spectatorilor, cât şi laudele criticilor. Cel mai mare succes l-a avut "Scripcarul pe acoperiş", jucat în premieră anul trecut, spectacolul marcând întoarcerea actorilor în clădirea proaspăt renovată a Teatrului. Producţia, care aduce pe scenă aproximativ 60 de persoane, actori ai trupelor Iosif Vulcan şi Arcadia, dar şi dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist Crişana, s-a jucat de fiecare dată cu casa plină, participând totodată la festivaluri naţionale specializate pe musical. "Scripcarul" a adus şi două nominalizări la Premiile UNITER: Ioanei Dragoş-Gajdo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, şi Vioarei Bara, pentru cea mai bună scenografie. Alte spectacole care au atras audienţă maximă au fost "În curând vine timpul", "Biloxi Blues", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Equus" şi "Ţiganiada", în care a jucat şi Crăciuniţa BIHOREAULUI.


06 Irina Nicolae.jpgCRĂCIUNIŢE DE TRADIŢIE
Vedete una şi una

Încă din primul an de viaţă, BIHOREANUL a marcat sărbătorile de iarnă printr-un pictorial inedit cu câte o Crăciuniţă. În decembrie 2000 orădenii au cunoscut-o pe Alina Sabău, fostă Miss Oradea, onoarea din anul următor revenindu-i Valeriei Filip, soţia fostului primar Petru Filip. În 2002 a venit rândul vedetei TV Crina Abrudan, iar în 2003, şeful Vămilor, Călin Vesa, a îmbrăcat costumul de Crăciunel, singurul - de altfel - din istoria BIHOREANULUI. Au urmat gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), fosta jurnalistă Raluca Creţu (2005), Mirela Vaşadi (2006), Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), agenta de poliţie Dana Lezeu (2010), anul trecut rolul fiind interpretat de Irina Nicolae (foto), fostă componentă a trupei ASIA şi iubita celebrului bihorean Marius Vizer. Anul acesta, a venit rândul unei actriţe...