O metropolă din estul Chinei, cunoscută pentru importanta sa comunitate creştină, a interzis instituţiilor şcolare să celebreze Crăciunul, o tradiţie considerată prea "occidentală", iar o universitate din nord-vestul Chinei a interzis Crăciunul, pe motiv că e o sărbătoare străină "kitsch", nepotrivită cu tradițiile țării. 

La Wenzhou, în provincia Zhejiang, nici nu se pune problema organizării vreunui eveniment "legat de Crăciun" în şcoli, colegii şi licee, a decretat Departamentul de educaţie al Guvernului municipal, arată agenţia de ştiri Mediafax, citând cotidianul Global Times. Autorităţile locale au afirmat că vor "să incite şcolile să acorde mai multă atenţie sărbătorilor tradiţionale chineze", cum ar fi solstiţiul de iarnă, "în loc să se concentreze pe sărbătorile occidentale".

Decizia este cu atât mai controversată cu cât Wenzhou este adesea denumit "Ierusalimul Orientului", fiind cunoscut pentru dinamismul antreprenorilor şi pentru comunitatea sa creştină, estimată la un milion de persoane, pentru care Crăciunul este important.

Şi o universitate din Estul Chinei a interzis această sărbătoare. Potrivit Agerpres, Northwest University, din oraşul Xian, a afişat bannere în campus pe care era scris: "Străduiţi-vă să fiţi fiice şi fii remarcabili ai Chinei, opuneţi-vă sărbătorilor occidentale kitsch" sau "Rezistaţi expansiunii culturii occidentale".

Mai mult, un student le-a declarat jurnaliştilor că cei care învaţă aici vor fi sancţionaţi dacă nu asistă la o proiecţie obligatorie de 3 ore de filme de propagandă şi un film despre Confucius. Unii profesori chiar au stat de pază, pentru a-i opri pe cei care voiau să plece. "Nu putem face nimic, nu putem scăpa", a declarat studentul.

Agerpres mai menţionează că pe blogul unuia dintre comitetele Partidului Comunist din universitate au fost postate comentarii prin care studenţilor li se cere să "nu fie servili în faţa străinilor" şi să acorde mai multă atenţie sărbătorilor din China, cum ar fi Festivalul Primăverii.

"În ultimii ani, tot mai mulţi chinezi au început să acorde importanţă festivalurilor occidentale. În opinia lor, Occidentul este mai dezvoltat decât China, iar ei cred că sărbătorile (occidentalilor) sunt mai elegante decât ale noastre şi chiar că festivalurile occidentale sunt foarte la modă, iar festivalurile tradiţionale ale Chinei sunt demodate", arăta un text de pe blogul în cauză.

În ultimii ani, Crăciunul a devenit tot mai popular în China, deşi nu este o sărbătoare tradiţională, ţara fiind oficial atee. Sărbătoarea a fost adoptată în special în zonele metropolitane, unde tinerii ies în oraş să sărbătorească, oferă cadouri şi îşi decorează locuinţele, mai menţionează Agerpres.