Oamenii de ştiinţă au făcut recent o descoperire uluitoare. După ce un craniu uman vechi de 400 de ani a fost găsit în casa unui pensionar colecţionar în vârstă de 84 de ani, aceştia au demonstrat după 9 luni de teste că acesta îi aparţine regelui francez Henric al IV-lea, ucis în 1610. Craniul fusese vândut de la colecţionar la colecţionar şi aşa a ajuns în mâna pensionarului, care ţinea capul regelui Henric al IV-lea ascuns din 1955.

Henric al IV-lea, cunoscut sub numele de Henric cel Mare, a fost înjunghiat mortal de un fundamentalist catolic, Francois Ravaillac, la vârsta de 57 de ani, în 14 mai 1610. Regele Franţei a fost îngropat la Basilica Sfantul Denis de langa Paris. Capul său s-a pierdut în 1793, când revoluţionarii au jefuit mormintele regilor francezi, le-au tăiat capetele şi le-au furat.

Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit o tăietură lângă nas, o gaură de cercel în ureche şi o cicatrice facială - dovezi, spun ei, ca acesta ar fi craniul mumificat al regelui. "Craniul s-a conservat excelent, cu toate ţesuturile moi. Am folosit cele mai recente metode criminalistice pentru a identifica elemente observate în portretele regelui", a declarat medicul criminalist Philippe Charlier de la Spitalul Universitar Poincare din Garches, din Franţa.

Henric al IV-lea a fost unul dintre cei mai populari regi francezi, promovând printre altele toleranţa religioasă. Craniul acestuia va fi trimis Basilica Sfântul Denis.