Credincioşii romano-catolici celebrează pe 2 aprilie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 9 aprilie, cu Învierea.

Episcopia romano-catolică Oradea a transmis publicităţii programul celebrărilor liturgice din timpul Săptămânii Mari.

Astfel, Duminica Floriilor este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Liturghia solemnă va începe la ora 11, celebrată de către PS Böcskei László, episcop de Oradea, după ce va avea loc în faţa Palatului Episcopal ceremonia de binecuvântare a ramurilor.

În Joia Mare vor avea loc două liturghii în Catedrala romano-catolică din Oradea. Dimineaţa, de la ora 10 se va desfăşura Liturghia Crismei (a uleiurilor), celebrată de către PS Böcskei, împreună cu preoţii diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor.

Tot în Joia Mare, dar seara, de la ora 19, va avea loc liturghia în amintirea Cinei de Taină, urmată de o veghe până la ora 21.

În Vinerea Mare, de la ora 15, va fi recreată devoţiunea "Calea Sfintei Cruci" în grădina Palatului Episcopal.

Urmează apoi celebrarea Patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos ce va începe la ora 18 şi va cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la ora 21. 

Învierea 

În Sâmbăta Mare, credincioşii vor putea participa între orele 10 și 20 la programul de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt.

Vigilia Pascală va începe la ora 21 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Aceasta se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriaşilor.

În ziua de Paşti, în faţa catedralei episcopale, începând cu ora 7:30 dimineaţa, credincioşii vor primi binecuvântarea alimentelor, iar mai apoi va fi oficiată liturghia, de la ora 8.

Episcopul romano-catolic va oficia apoi liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti, de la ora 11. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale, iar de la ora 18 va avea loc o liturghie de seară.

În Lunea Sfintelor Paşti, liturghiile vor fi oficiate după programul duminical. Totodată, în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!