Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu o dobândă variabilă, a urcat luni la 8,01% pe an, un nivel uriaş care a mai fost atins doar în anul 2010.

Site-ul de ştiri Libertatea.ro scrie citându-l pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, că, în condiţiile în care ROBOR are o asemenea tendinţă de creştere, românii cu credite cu dobândă variabilă în lei au alternativa de amâna plata ratelor timp de 9 luni ori să aleagă trecerea la Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor (IRCC).

„Oamenii trebuie să se ducă să caute acele soluţii pe care băncile le pun la dispoziţie. Noi am discutat cu băncile, sunt soluţii de refinanţare, soluţii de trecere pe dobândă fixă măcar pentru a bloca o creştere ulterioară a ratei, soluţiile de restructurare, soluţii de trecere de pe ROBOR la IRCC, dar şi această soluţie, pentru cei care într-adevăr au o dificultate, de amânare a ratelor cu până la nouă luni", a spus Adrian Câciu, în 15 iulie, mai arată sursa citată.

Amânarea plăţii creditelor este însă o măsură riscantă deocarece cei care aleg asta vor plăti, în final, mai mulţi bani. De exemplu dacă un român amână un credit imobiliar de 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după 10 luni, cu aproximativ 200 de lei, mai notează sursa citată. 

Despre trecerea de la ROBOR la indicele IRCC, consilierul de strategie al Băncii Naţionale a României, Andrei Vasilescu, a spus că este o alternativă la fel de periculoasă. „Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial, a rămas deocamdată la 1,86% pe an, faţă de 1,17%, cât era anterior, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Atunci când ROBOR creşte primul, va fi urmat ulterior de IRCC, atrag atenţia bancherii. Totodată, un element important de care românii care vor să treacă de la ROBOR la IRCC trebuie să ţină cont este acela că mutarea este ireversibilă, mai spun bancherii. Concret, odată ce a trecut la IRCC, persoana respectivă nu mai poate solicita să revină la ROBOR", a spus Vasilescu, pentru Libertatea.ro. 

La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Acum, indicele la 3 luni a ajuns la 8,01% pe, indicele la 6 luni a crescut la 8,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 8,24% pe an.

Un nivel mai mare faţă de ROBOR pe trei luni înregistrat luni a mai fost doar în data de 1 februarie 2010, atunci fiind de 8,15%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!