Nicolae Hoduţ, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, a anunţat joi că, în luna iunie, inspectorii de muncă au descoperit 36 de societăţi care lucrau cu 125 de persoane fără contract individual de muncă.

"Cel mai interesant dintre acestea cazuri a fost al unei persoane fizice din zona Beiuşului, care avea o firmă de cules ciuperci şi lucra cu 20 de persoane, fără să aibă niciun fel de formă de activitate", a afirmat Hoduţ, într-o conferinţă de presă.

Ca atare, persoanele care lucrau pentru el, printre care şi un minor, nu aveau contracte de muncă. "Fiind vorba de mai mult de cinci persoane care lucrau la negru, împotriva acelei persoane s-a început urmărirea penală", a mai precizat şeful ITM Bihor.

În cadrul aceleaşi conferinţe, Hoduţ a afirmat că în luna iunie au fost înregistrate 7.187 de noi contracte individuale de muncă, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 5.000 de contracte.

Totodată, şeful ITM Bihor a precizat că, în luna trecută, s-au primit trei notificări de concedieri colective pentru luna iulie şi august, pentru 524 de persoane. "Este vorba, însă, de firme care deţin puncte de lucru şi în alte judeţe", a spus Nicolae Hoduţ.

În judeţul Bihor, există înregistrate 200.767 de contracte individuale de muncă.