Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor a comunicat, vineri, că a efectuat, în lunile iunie şi iulie, controlul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine pentru care au fost depuse cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare (PNDC), sector zootehnic, pentru anul 2013.

Conform eşantionului stabilit de la Bucureşti, s-au efectuat controale la un număr de 70 de exploataţii, fiind verificate efectiv 27.135 de capete de ovine şi caprine. Identificarea animalelor s-a făcut atât prin codurile crotaliilor auriculare aplicate, cât şi prin compararea efectivului înscris în cerere cu efectivul existent în exploataţie, la data controlului.

Cu acest prilej, au fost identificate un total de 26.872 de capete de animale eligibile, reprezentând nu mai puţin de 99% din numărul celor verificate. Nu au putut fi identificate 263 de ovine şi caprine, răspândite în cadrul a 14 exploataţii.

"În urma finalizării controalelor la faţa locului la exploataţiile de ovine şi caprine am constatat că numărul animalelor neidentificate este de doar 263, aproximativ 1%, din totalul celor verificate, număr care a scăzut de la an la an", a declarat Florian Pavel, directorul executiv al APIA Bihor, care consideră îmbucurător acest procent.

Numărul cererilor depuse în 2013 pentru PNDC în sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine, la APIA Bihor este de 1.436, dinre care 1.226 cereri pentru un număr de 295.380 capete de ovine, respectiv 210 cereri pentru 14.015 capete de caprine.