Din 2014, angajatorii vor transfera 4,5% din venitul brut al salariaţilor către fondurile de pensii private, faţă de 4%, cât au dat anul acesta. În schimb, contribuţia la sistemul public de pensii va fi redusă cu 0,5 puncte procentuale, pentru a se păstra echilibrul.

Potrivit Digi24.ro, legea reglementează mijloacele şi zonele în care au voie sau nu să investească fondurile de pensii private din România. Sunt interzise, de exemplu, investiţiile imobiliare sau obligaţiunile ipotecare, precum şi alte instrumente financiare complexe, care ar putea avea un risc ridicat de pierdere. Motivul? Fondurile de pensii trebuie să se asigure că oamenii vor avea în conturi, la finalul perioadei de cotizare, cel puţin atât cât au plătit de-a lungul anilor.

Conform sursei citate, de regulă, cei mai mulţi bani, adică trei sferturi din contribuţiile românilor, sunt folosiţi pentru a cumpăra titluri de stat, deoarece sunt considerate cele mai sigure instrumente de investiţie. În septembrie, administratorii de fonduri au plasat bani şi în acţiuni şi depozite bancare, dar într-o mai mică măsură.

Din mai 2008 şi până acum, cei 6 milioane de români înscrişi în sistemul pensiilor private au plătit 10,5 miliarde de lei fondurilor de pensii. Administratorii au reuşit să adauge însă un câştig de 2,3 miliarde de lei în conturile contributorilor, în urma investiţiilor făcute, mai arată Digi24.