După prima săptămână de şcoală, şase şcoli şi grădiniţe din Bihor au suspendat activitatea la câte o clasă sau grupă, din cauza depistărilor de bolnavi cu Covid-19 în rândul elevilor sau profesorilor.
Şase cazuri noi
Aşa cum BIHOREANUL a scris, prima clasă care a suspendat cursurile timp de 14 zile este una de-a patra de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", unde de joi elevii învaţă online. Şeful Inspectoratului Şcolar, Virgil Blage, spune că, în ultimele două zile, aceeaşi măsură s-a mai luat şi la alte şcoli şi grădiniţe.
"Avem un caz la Colegiul Mihai Eminescu, într-o clasă de-a X-a, cu un elev confirmat. S-a mai suspendat activitatea la o grupă de la Grădiniţa cu program Prelungit nr. 23 din Oradea, unde e înscrisă sora băiatului de la Oltea Doamna, care a fost confirmată şi ea. De asemenea, situaţii similare sunt la CSEI Orizont şi la Marghita, atât la o grădiniţă, cât şi la Liceul "Horvath Janos". În urmă cu puţin timp am fost informat şi de cazul unei profesoare de la Liceul Szent Laszlo din Oradea, confirmată cu Covid-19, dar încă nu se ştie câte clase vor suspenda activitatea. Situaţia se schimbă de la oră la oră", a declarat Blage, vineri, pentru BIHOREANUL.
Sursele BIHOREANULUI susţin că profesoara de la "Szent Laszlo" predă limba română, aşa că nu este exclus să fi intrat în contact cu mai multe clase. De asemenea, soţul acesteia, la rându-i confirmat cu Covid-19, este angajat al Primăriei Oradea, motiv pentru care vineri şi colegii lui au fost puşi în izolare.
52 de şcoli, scenariu mixt
Până acum, în nicio şcoală sau grădiniţă nu s-au depistat cazuri de Covid-19 în trei clase diferite, ceea ce ar duce la închiderea cursurilor în întreaga unitate.
În schimb, a crescut numărul şcolilor din scenariul galben, adică cel în care unii elevi participă fizic la ore, iar alţii online. Potrivit unui comunicat transmis de IŞJ Bihor vineri, 52 de unităţi de învăţământ din judeţ aplică acest scenariu, faţă de 11, câte erau la începutul săptămânii, iar alte 680 sunt în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi fizici la ore. Nicio şcoală din Bihor nu este în scenariul roşu.
Găsiţi mai repede
Vestea bună pe care a dat-o şeful IŞJ este că, în urma unui parteneriat cu DSP Bihor, bolnavii care au trecut prin şcoli sunt identificaţi rapid.
"DSP ne comunică zilnic numele persoanelor confirmate, iar noi verificăm în bazele noastre de date dacă sunt elevi, cadre didactice sau angajaţi ai unităţilor de învăţământ. Economisim timp, putem izola mai repede persoanele cu care au intrat în contact", a declarat inspectorul şcolar general. Conform legislaţiei în vigoare, profesorii sau elevii (în cazul minorilor, părinţii) au obligaţia de a anunţa unitatea de învăţământ că au primit rezulate pozitive la testele pentru coronavirus.
Şeful IŞJ Bihor este mulţumit că, până acum, niciunul dintre elevii sau profesorii infectaţi cu Covid-19 n-a luat virusul în şcoală. "Niciun caz nu este generat de condiţiile din şcoli, sunt persoane care s-au infectat în afara şcolilor", a spus Blage, subliniind astfel că în unităţile de învăţământ din Bihor se respectă măsurile pentru prevenirea Covid-19.
Inspectorii şcolari fac verificări zilnic în şcoli şi grădiniţe, pentru a urmări dacă elevii şi profesorii poartă măşti, stau la distanţă şi respectă şi celelalte măsuri impuse de Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii.