În doar cinci zile, numărul şcolilor şi grădiniţelor din Bihor care şi-au suspendat activitatea faţă în faţă, pentru că au confirmate cazuri de Covid-19 în mai mult de jumătate dintre clase sau grupe, a crescut cu 30%. Mai precis, faţă de vineri, când erau 16 unităţi suspendate, acum sunt 24.

Printre acestea, se numără toate şcolile şi grădiniţele din comuna Brusturi.

Care sunt regulile

Informaţia apare în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu numărul 70, votată marţi. Conform reglementărilor legale în vigoare, şcolile şi grădiniţele funcţionează faţă în faţă indiferent de incidenţa îmbolnăvirilor în localitate (scenariul 1), însă o clasă sau o grupă îşi suspendă activitatea şi se mută pe internet la apariţia unui caz de Covid-19 în rândul elevilor (scenariul 2).

Dacă în unitatea de învăţământ cel puţin jumătate din clase sau grupe sunt în online, atunci întreaga şcoală sau grădiniţă îşi suspendă activitatea faţă în faţă, pentru o perioadă de 14 zile.

„Conform deciziei adoptate astăzi (n.r. marţi), începând cu data de 12 octombrie un număr de 606 unități școlare își vor desfășura activitatea în scenariul 1 și 106 de unități școlare în scenariul 2, din care 24 vor avea activitatea suspendată integral”, a transmis Prefectura Bihor.

La precedenta şedinţă a CJSU, care a avut loc pe 8 octombrie, erau 89 de şcoli şi grădiniţe în scenariul 2, din care 16 cu toate clasele în online.

Comuna Brusturi, totul închis

Printre cele 24 de unităţi de învăţământ care funcţionează exclusiv pe internet se numără toate şcolile şi grădiniţele din comuna Brusturi, care marţi a ajuns la o incidenţă a îmbolnăvirilor de 10,23 cazuri la mia de locuitori: Şcoala Gimnazială nr. 1 Brusturi, Grădiniţa nr. 2 Ţigăneştii de Criş, Grădiniţa nr. 1 Brusturi, Grădiniţa nr. 3 Picleu, Şcoala Gimnazială nr. 2 Ţigăneştii de Criş şi Şcoala Primară nr. 1 Picleu.

Pe lângă acestea, mai au activitatea suspendată mai multe grădiniţe din satele Bihorului, care au doar câte una sau două grupe de elevi, astfel că n-a fost nevoie de multe îmbolnăviri ca ele să se închidă. De asemenea, începând de marţi învaţă online şi elevii şcolilor primare din Săbolciu şi Finiş.

Vezi mai jos hotărârea comunicată de CJSU Bihor: