Mensa, organizaţia care reuneşte cele mai inteligente persoane din lume, va susţine pe 17 octombrie o nouă sesiune de testări în Oradea. Examenul va începe la ora 11 la Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe, sala C209 (corpul C).

Vârsta minimă pentru participare este 11 ani, iar taxa de examinare poate fi plătită prin SMS (6 euro plus TVA) sau prin virament bancar (25 de lei). Doritorii trebuie să se înscrie la examen până cel târziu pe 16 octombrie, pe site-ul mensa-romania.ro. „Studenţii Universităţii din Oradea beneficiază de gratuitate la testare”, spune Vasile-Aurel Căuş, proctor Mensa.

Un test Mensa cuprinde mai multe întrebări menite să determine inteligenţa unei persoane şi pe care, statistic, pot să le rezolve doar două procente din populaţia lumii. În timp ce un IQ mediu e cuprins între 90 şi 109, în Mensa ajung doar cei care dovedesc că au cel puţin 132, adică un nivel de inteligenţă foarte ridicat. Rezultatele testării sunt confidenţiale.

Mensa a fost înfiinţată în 1946, la Oxford, de Roland Berrill şi Lancelot Ware. Singura condiţie de aderare la organizaţie era, şi a rămas până acum, nivelul de IQ.