Decembrie: luna cadourilor, dar şi luna în care cei mai mulţi şoferi îşi fac poliţa RCA. Pentru un cadou în plus sub brad, câţiva lei în plus nu strică. Pe aceasta mizează şi unii brokeri sau agenţi de asigurări, care, pentru a-şi ţine clienţii aproape, găsesc tot felul de tertipuri pentru a le da RCA mai "ieftin". Nu mică le e surpriza clienţilor economi când, în cazul unui accident, îşi dau seama că poliţa nu e valabilă şi ajung să plătească daunele din buzunar şi să se judece ani în şir.

Paza bună...

Specialiştii din domeniul asigurărilor RCA spun că, mai ales în această perioadă, când majoritatea proprietarilor de maşini îşi înnoiesc poliţele, aceştia ar trebui să fie atenţi la proverbul "Zgârcitul mai mult plăteşte şi leneşul mai mult aleargă". Nu de alta, dar, o mică neatenţie sau zgârcenia îi poate costa. Şi nu puţin, căci nu o dată s-a dovedit că poliţele de asigurare erau false!

Metodele de înşelat clienţii sunt diverse. Una dintre ele este că agentul eliberează o poliţă RCA care nici măcar nu este înregistrată la asigurator, cu alte cuvinte cel care încheie poliţa e total neprotejat în caz de accident. "Un indiciu că e aşa îl reprezintă faptul că astfel de poliţe sunt, de obicei, considerabil mai ieftine", explică Lucian Bonaciu, proprietarul RO-Asist, companie ce activează în domeniul asigurărilor.

Cum se poate proteja şoferul de bunăcredinţă? Pare rudimentar, dar cel mai recomandat este să verifice costul poliţei la 3 agenţi diferiţi. Poliţa ar trebui să aibă acelaşi preţ, dat fiind faptul că acesta este stabilit - atenţie - de asigurator, şi nu de broker sau de agentul care o încheie!

Sunt excepţii

E drept, există şansa ca un client să găsească o poliţă mai ieftină, dar atunci, utilizatorul trebuie să ştie că reducerea primită este acordată strict din comisionul brokerului sau al agentului. Şi atunci, însă, pe poliţă şi pe chitanţă trebuie trecut preţul corect, care - foarte important - trebuie să fie exact acelaşi la orice alt agent sau broker, câtă vreme calculaţia este făcută strict pe baza aceloraşi date preluate din talonul maşinii şi din documentele de identitate ale proprietarului.

Preţurile pot să difere numai dacă datele sunt introduse incorect sau în cazul în care autovehiculul asigurat face parte dintr-un parc auto mare şi acesta din urmă a primit reducere de flotă.

Trucuri şi păcăleli

Pentru a-şi fideliza clienţii, mulţi recurg, însă, la păcăleli care nu fac decât să expună şoferul la tot felul de riscuri. Un preţ mai mic nu e greu de obţinut. Cu sau fără voia solicitantului poliţei, agentul poate modifica o parte din datele asiguratului, date care nu se regăsesc pe poliţă, dar trag în jos preţul. În situaţiile în care clientul e pensionar sau bugetar, are copii în întreţinere etc., titularul va plăti mai puţin. Sunt mici chichiţe, care la prima vedere nu reprezintă mare lucru, însă, în cazul în care şoferul produce un accident, el se va trezi că asiguratorul nu îi va plăti decât parţial dauna produsă de el. Şi apoi urmează bătăile de cap...

"Din cauză că aceste date nu sunt înscrise în poliţa RCA, de multe ori asiguratul nu ştie că aceste "reduceri" nu sunt de fapt reduceri. Agentul face mişcarea în mod iresponsabil, pentru a obţine un preţ mai ieftin. Din date neoficiale, aproximativ 2-3% din numărul total de asiguraţi au accidente în care sunt folosite poliţele RCA. Din experienţa pe care RO-Asist o are pe piaţă, aproximativ 8-10% dintre asiguraţi au accidente înregistrate, dar care nu se găsesc în evidentele asiguratorilor sau ale Politiei Rutiere, deoarece în astfel de situaţii, nu se foloseste poliţa RCA", a mai explicat Lucian Bonaciu.

Siguranţă şi beneficii maxime

În concluzie, pentru a evita şmecheriile de genul acesta, e de recomandat evitarea vânzătorilor ambulanţi de RCA, deoarece ei nu pot nici măcar fi verificaţi dacă au sau nu forme legale de desfăşurare a acestui gen de activităţi.

Asemenea probleme nu sunt întâmpinate la RO-Asist, unde, pe lângă siguranţa încheierii poliţei de asigurare, clienţii beneficiază şi de un pachet de Asistenţă Rutieră (tractare gratuită în caz de accident, maşină la schimb, asistenţă la daună şi asistenţă juridică, livrare gratuită şi alertă la expirare).

Nu uitaţi, preţul asigurării este dat de compania de asigurări în baza unor criterii stricte şi trebuie să fie acelaşi la orice agent aţi încerca! Altfel, s-ar putea să aveţi o problemă...


ŞTIAŢI CĂ...
Exemple de poliţe "ieftinite"

- În mod normal, poliţa pentru autovehiculele care circulă în regim de taxi, rent-a-car, şcoală de şoferi, poliţa RCA, este mai scumpă. Ca obţină fraudulos reducerea, proprietarii nu declară scopul real al utilizării acestora, spunând că sunt pentru uz personal. Motivul? Cum aceste maşini au risc mai mare de accident, proprietarii lor ar trebui să plătească cu până la 150% mai mult comparativ cu utilizarea obişnuită, în funcţie de asigurator.

- Dacă persoana care deţine autovehiculul este încadrat la categoria "pensionar", poliţa poate fi mai ieftină şi cu 50%

- Pentru că tinerii care au sub 30 de ani plătesc mai scump poliţele RCA, a apărut o nouă practică: transcrierea autovehiculelor pe numele unuia dintre părinţi sau pe bunici, însă doar scriptic, nu şi faptic. Cum? Se începe procedura de înmatriculare, asigurarea RCA fiind încheiată pe viitorul propietar, însă această transcriere nu se finalizează. Este foarte important de ştiut că acest tip de poliţă are acoperire din partea Asiguratorului doar pentru 30 de zile de la luarea în evidenţă la Primarie, iar după aceast termen, RCA-ul este acoperit doar dacă transcrierea a fost finalizată.

(advertorial)