Expoziţia "Numitorul comun: Moartea" va fi vernisată la Biblioteca Judeţeană în perioada 19 ianuarie - 11 februarie. Aceasta cuprinde fotografii de la deshumarea victimelor Securităţii din anii '50 şi mărturii biografice referitoare la cei care au fost ucişi de regimul comunist în primele decenii de după război".

De asemenea, expoziţia prezintă şi obiecte găsite în gropile celor ucişi, care vorbesc despre ultimele ore de viaţă ale victimelor comunismului. "De multe ori, acestea au fost ridicate de la casele lor, torturate, împuşcate fără nicio sentinţă de condamnare şi îngropate apoi în locuri ascunse, în păduri sau râpe, pentru a li se pierde urma", se arată într-un comunicat trimis de reprezentanţii Academiei Civice Bihor, organizatorii expoziţiei.

Pe 19 ianuarie, la vernisajul expoziţiei, istoricul şi scriitorul Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, va susţine conferinţa "De ce dezgropăm morţii comunismului" şi îşi va prezenta cele mai recente cărţi publicate care ating această tematică.

Expoziţia este organizată de Academia Civică Bihor şi Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, cu sprijinul Primăriei Oradea şi al Bibliotecii Judeţene.