Multipli infractori

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, şi şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, au anunţat că cele patru persoane arestate joi pentru omor şi tâlhărie (Lazar Gyula, 26 ani, Ieremias Sandor, 35 ani, Balazs Ludovic, 35 ani, toţi din Săcueni, şi Radocz Istvan, 52 ani, cetăţean maghiar, din Bihartorda) în cazul bătrânei de 83 de ani din Marghita, sunt infractori deosebit de periculoşi.

"Rezolvarea acestui caz este o realizare a poliţiştilor şi procurorilor bihoreni, pentru că s-a lucrat realmente în echipă. Au fost implicaţi procurori, criminalişti şi judiciarişti, iar acţiunea a fost foarte amplă", a declarat şeful Poliţiei, comisarul şef Adrian Bucur.

Gavra a declarat că cele patru persoane, care sunt şi arestate, reprezintă "un grup deosebit de periculos" şi "au săvârşit şi alte infracţiuni", atât pe raza judeţului Bihor, cât şi în Arad, Timiş sau Cluj, dar şi în Ungaria. Anchetatorii afirmă că cei patru erau obişnuiţi, de o bună perioadă, să dea spargeri pentru sume relativ mici, pe care apoi le împărţeau între ei, dar erau foarte violenţi. "Balazs este suspectat şi de alte infracţiuni deosebit de grave", a explicat Gavra, la insistenţele jurnaliştilor menţionând că este vorba de omor.

Probe puţine

Şeful Parchetului Bihor a explicat că, din cercetările efectuate, în noaptea de 21 spre 22 mai, doi dintre cei patru au intrat în casa victimei escaladând gardul, urcând pe o terasă, după care au înlăturat ţiglele şi au intrat în pod. Ghinionul femeii a fost că, după ce tâlharii au intrat în casă, s-a trezit, iar hoţii au luat-o la bătaie, i-au smuls verigheta de pe deget şi cerceii din urechi, după care au luat bijuteriile şi au fugit. Bătrâna a murit din cauza multiplelor lovituri primite inclusiv la cap, fiind găsită luni, 24 mai, de fiica şi nepotul ei.

Ancheta a fost foarte dificilă, deoarece infractorii au acţionat cu mănuşi, după care şi-au aruncat, respectiv ars, toate hainele. Camerele video de la o societate aflată vizavi de casa victimei au surprins, însă, în noaptea crimei un Ford de culoare închisă, cu farul stânga stricat, care i-a ajutat pe anchetatori.

"Primele indicii concrete au apărut pe 4 iunie, de la Poliţia locală, autoturismul a fost oprit în noapte, dar a fost indentificat doar şoferul. Apoi, pe 14 iunie, la un atelier de reparaţii din Săcuieni s-a prezentat un individ care susţinea că era proprietarul maşinii, Ieremias Sandor, dar proprietarul maşinii este un cetăţean maghiar", a declarat Gavra.

Mobilizare în forţă

Pe parcursul anchetei au fost mobilizaţi inclusiv specialişti în informatică, pentru a studia imaginile surprinse pe camerele de filmat din apropierea casei victimei, iar poliţiştii au verificat toate bijuteriile sau casele de amanet din Oradea, Marghita, Săcueni şi Valea lui Mihai, în eventualitatea în care hoţii s-au dus să le vândă.

Au avut noroc. Un indiciu foarte important a fost faptul că la o casă de amanet s-a găsit inelul victimei, care avea iniţialele acesteia. Chiar în a doua zi de la comiterea omorului, Radocz Istvan, unul dintre membrii grupării, s-a dus să-l valorifice. Greşeala a fost că a arătat vânzătoarei permisul de conducere, iar datele sale au fost reţinute, a spus Gavra.

Anchetatorii au fost ajutaţi şi de faptul că între timp cei patru dăduseră o spargere la Cluj, de unde au furat tot bijuterii şi telefoane, una dintre amprente aparţinând unuia dintre membrii grupării. Dar, pentru că o vreme au dispărut, miercuri noaptea, anchetatorii au reuşit să pătrundă în locuinţa acestora şi i-au reţinut, recuperând, totodată, şi bijuterii furate chiar şi de la Arad, unde gruparea era cercetată pentru tâlhării similare.

Atenţie pe cine lăsaţi în casă!

Cei patru infractori au fost reţinuţi în Arestul Poliţiei Bihor, iar în cursul zilei de joi au fost audiaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, recunoscându-şi faptele. După finalizarea interogatoriilor, infractorii au fost prezentaţi magistraţilor de la Tribunalul Bihor care a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

"S-a lucrat zi şi noapte la acest caz şi vom prelua şi dosarul de la Arad. Cei doi care au intrat prin pod în casă sunt arestaţi pentru tâlhărie şi omor deosebit de grav, iar ceilalţi doi sunt arestaţi pentru tâlhărie şi complicitate la omor deosebit de grav. Vrem să le schimbăm încadrarea juridică în asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", a mai spus Gavra.

Iosif Mante 01.JPGLa rândul său, Iosif Mante (foto), şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, a atras atenţia asupra comportamentului victimelor, care, de multe ori îi "ajută" pe infractori. El a spus că nu o dată s-a întâmplat ca, mai ales persoanele în vârstă, să fie păcălite de infractori care intră în casă sub pretextul unor reparaţii sau controale la reţeaua de utilităţi, filează inclusiv unde se află banii sau bijuteriile, după care revin, reverifică dacă persoana respectivă locuieşte singură, şi dau lovitura la fix, chiar şi după ani de zile.

În acest caz, infractorii care au omorât-o pe bătrâna din Marghita aveau informaţia că aceasta avea bani deoarece unul dintre ei lucrase, în urmă cu doi ani, la ea.

Cei care i-au prins

La conferinţa de vineri au fost prezenţi şi o parte dintre poliţiştii care au anchetat acest caz. La acţiune au participat comisar şef Gheorghe Laza (Serviciul de Investigaţii Criminale), comisar şef Ionel Şora (Serviciul de Investigaţii Criminale), comisar Ionel Lupşe (Serviciul de Investigaţii Criminale), comisar Silviu Iova (Serviciul de Investigaţii Criminale), inspector Mircea Paşcu (Serviciul de Investigaţii Criminale), sub coordonarea directă a şefului Serviciului Iosif Mante.

Totodată, şi agenţii de poliţie David Cristian şi Ovidiu Tamaş şi-au adus aportul, coordonaţi de comisarul şef Tiberiu Bochiş, şeful Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea (fost şef Poliţia Săcueni). La fel, au mai fost implicaţi şi comisarul şef Valentin Stănescu, corodonat de comisarul şef Gheorghe Şerfezeu, şeful Serviciului Criminalistic. Procurorul care a condus ancheta este Alin Leucea, de la Parchetul Bihor.