Scandal, marţi, în Parlament, în şedinţa în care s-a dezbătut investirea noului Guvern Ponta.

La o zi după ce a anunţat că va pleca dacă foştii parteneri din USL i-o vor cere, Crin Antonescu şi-a făcut ieşirea, teatral, la finalul unui schimb de replici cu Victor Ponta, scrie gandul.info.

După un discurs de aproximativ 20 de minute la tribuna Parlamentului, liderul PNL a revenit la finalul şedinţei la microfon şi i-a propus lui Ponta să demisioneze amândoi.

"Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL. Nu aveţi curaj, dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic", a spus Crin Antonescu.

Iritat, Victor Ponta a replicat că atât timp cât are susţinerea Parlamentului, va guverna. "Vreau să fie foarte clar: Uniunea Social-Liberală încă există sub diverse forme: cea mai vizibilă astăzi este aceea a celor doi preşedinţi, domnul preşedinte Antonescu şi domnul preşedinte Zgonea, care sunt aleşi de către majoritatea USL şi nu poţi să spui că nu mai există USL, dar să stai în poziţia USL-ului", a spus Ponta.

Totodată, el i-a aminitit fostului copreşedinte al USL că a mai spus că demisionează, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, în 2012, ceea ce nu s-a întâmplat, făcând astfel o comparaţie între liderul PNL şi Băsescu, care a afirmat, în 2007, că va demisiona în 5 minute dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcţie.

"Avem un preşedinte care a anunţat că demisionează în 5 minute şi e în funcţie. Avem un alt preşedinte care a spus că demisionează dacă nu trece referendumul şi e în funcţie", a spus Ponta, completând cu ideea : "Ce blestem pentru ţara asta !".

Liderul PNL s-a ridicat de la tribună, iar sala a început să scandeze "Demisia! Demisia!". Antonescu a solicitat din nou cuvântul şi a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte al Senatului.

"Dragi colegi, eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului", a anunţat Crin Antonescu în plen, după care a părăsit prezidiul şi a ocupat un loc în sala de plen.

Ponta a precizat că el nu va anunţa că demisionează, astfel că toată lumea poate sta liniştită.

Legat de demisia lu Antonescu, premierul a comentat scurt: "S-a sinucis aşa cum i-a cerut Mircea Badea". "Un gest onorabil, nu mă aşteptam", a reacţionat şi liderul PC, Daniel Constantin.

Guvernul Ponta 3 a trecut, marţi, de votul Parlamentului cu 346 de voturi "pentru", în vreme ce împotriva noului cabinet au votat 191 de senatori şi deputaţi.

Pentru funcţia de preşedinte al Senatului, sunt vehiculate numele lui Călin Popescu Tăriceanu şi Ioan Chelaru, o altă variantă vehiculată fiind cea privind respectarea acordului iniţial cu PC, în care postul revenea conservatorilor.