Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi capul de listă al liberalilor la alegerile europarlamentare, Norica Nicolai, au susţinut joi o conferinţă de presă comună la Oradea, în cadrul unei vizite pe care au făcut-o aici pentru a se întâlni cu electoratul şi cu membrii şi simpatizanţii partidului.

De la bun început, cei doi au ţinut să facă un apel către premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, care, conform Noricăi Nicolai, încearcă să arunce în derizoriu campania electorală prin cearta lor pe tricouri şi decoraţii. "Înseamnă o lipsă de respect faţă de români, de Uniunea Europeană, pe care o clamăm tot timpul, şi faţă de cei care ar putea să vină la vot. Ce fac cei doi între tricouri şi decoraţii, Curte Constituţională, ascultă o serie de probleme grave cu care se confruntă România şi împiedică o dezbatere publică reală", a declarat Norica Nicolai, adăugând şi că, din pricina celor doi, "Curtea Constituţională a devenit un arbitru de modă, de tricouri".

De cealaltă parte, Antonescu a declarat că, deşi el a fost indicat de multe ori ca fiind certăreţ, "alţii sunt cei care, într-o sfadă continuă, compromit România". "Nu discut dacă premierul este corupt sau nu, dacă domnul Băsescu va intra sau nu la închisoare. Dar nu se poate ca în văzul întregii lumi să faci aceste lucruri la nesfârşit şi apoi să spui că Antonescu e certăreţ", a declarat şeful liberalilor, făcând referire la acuzele pe care Ponta şi Băsescu şi le-au adus reciproc. "De fapt, domnii Ponta şi Băsescu spun către români: "Proştilor, vă păcălim şi de data asta! Sărim cu paraşuta, ne băgăm la puşcărie din gură, ne facem corupţi din gură şi voi ne daţi voturile pentru că ştim noi să facem politică"", a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a ţinut să arate şi o faptă de vandalism electoral petrecută în judeţul Olt, unde toate afişele electorale ale liberalilor au dispărut joi, cu o zi înainte ca premierul să facă o vizită acolo. "Colegii săi s-au gândit că îi fac o bucurie dacă vede doar roşu", a spus Antonescu, adăugând că nu crede că Ponta a cerut asta şi că speră că prim-ministrul va respecta legea şi va lua măsuri, chiar şi împotriva colegilor săi.

Întrebat de jurnalişti în ce măsură sunt adevărate prezicerile lui Ponta că după 25 mai, adică după alegerile europarlamentare, USL s-ar putea reface, Antonescu a respins o astfel de ipoteză. "Este mai probabil să învie Guevara, deşi nu învie nici Guevara", a spus preşedintele PNL.

Cât despre faptul că alianţele în plan local, inclusiv în Bihor, încă funcţionează, preşedintele PNL spune că acest lucru nu are nicio legătură cu ruperea Guvernului USL. "Faptul că suntem în opoziţie faţă de PSD, că suntem în această relaţie cu Traian Băsescu şi politica lui, nu are nicio legătură cu faptul că o majoritate funcţionează", a declarat Antonescu.

Totodată, şeful PNL a spus că i se pare firesc şi faptul că liberali au rămas pe funcţii în instituţii publice: "Un membru al nostru a dat un concurs, nu pot să-i spun acum dă-ţi demisia".