12 octombrie, ziua în care în 1918 în casa lui Aurel Lazăr se semna Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, care urma să fie citită la Marea Unire de la Alba Iulia, dar şi ziua în care în anul 1944 Oradea era eliberată de către armata română, va fi sărbătorită printr-un program special, întins pe durata întregii zile.

Astfel, Ziua Oradiei va începe cu şedinţa festivă a Consiliului Local în care ziua de 12 octombrie va fi evocată de muzeograful Cornelia Românaşu şi conferenţiarul universitar Gabriel Moisa, care vor vorbi despre evenimentele din 1918 şi 1944 de la Oradea. Festivităţile vor continua cu premierea a 40 de elevi olimpici în anul şcolar trecut şi cu o expoziţie de fotografii care prezintă oraşul la început de secol XX.

De la ora 12, oficialităţile vor fi prezente la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, unde vor avea loc depuneri de coroane şi jerbe şi defilarea detaşamentului de onoare pentru prezentarea onorului. De acolo, în jurul orei 13 vor fi depuse coroane la placa comemorativă de pe faţada Casei Memoriale "Aurel Lazăr", iar apoi alaiul se va deplasa la statuia lui Aurel Lazăr pentru ceremonia de depunere a coroanelor şi jerbelor.

Iubitorii de folclor se vor putea bucura seara, de la ora 18, de un concert care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor şi care are ca invitaţi Ansamblul Crişana, Florica Duma, Cornel Borza şi Cristian Pomohaci. Preţul unui bilet la spectacol este de cinci lei.

Şi ei marchează Ziua Oradiei

Tot cu ocazia zilei oraşului, Biblioteca Judeţeană expune în faţa sălii mari a Primăriei fotografii cu aspecte inedite ale Oradiei de la începutul secolului XX, precum construcţia Teatrului de Stat, a clădirii Primăriei sau a unor poduri peste Crişul Repede ce mai există doar în poze.

Totodată, Asociaţia Kiwanis Oradea organizează, tot marţi, un concurs de pictură intitulat "Oradea prin ochi de copil" (ora 11, la terasa Kellis Irish Pub), lectură stradală sub sloganul "Hai, citeşte cu mine" (ora 14, în faţa Librăriei Humanitas), o expoziţie de pictură semnată de Remus Ilisie şi denumită "Lumini interioare" (ora 15, la terasa Kellis Irish Pub) şi un concert de clarinet, "Cvarter Standler" (ora 15, aceeaşi terasă).