PDL-istul Cristian Puşcaş, candidat la deputăţie pe Colegiul 8, şi-a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, proiectele pe care le va promova dacă va ajunge parlamentar, între acestea numărându-se atât modificarea legii 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cât şi îmbunătăţirea reglementărilor privind reabilitarea termică a blocurilor.

Puşcaş a spus că a şi avut deja întâlniri cu o parte din preşedinţii asociaţiilor de proprietari din colegiul său. Întrebat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă aceştia, candidatul a răspuns că serviciile publice.

"Cea mai mare problemă a lor este modul de colaborare cu furnizorii de servicii. Evident că ne întoarcem la ce înseamnă Oradea, bazinul de apă geotermală pe care stă oraşul şi nu pe care nu ştim să-l exploatăm. Dincolo de asta, o nemulţumire a tuturor locuitorilor se regăseşte la modul de tarifare a apei calde. Peste tot în Europa sau ţările din Occident se foloseşte aşa numitul tarif binom", a spus arhitectul.

Acesta a explicat că, potrivit acestei modalităţi de calcul, care ar trebui implementată la nivel central, prin lege, consumatorul plăteşte în funcţie de cât consumă în anumite intervale orare şi în funcţie de cât de caldă este apa.

"Dacă într-un anumit interval orar apa intră cu o anumită temperatură, consumatorul va plăti un anumit tarif. Dacă un orădean de la etajul 4 sau 10 aşteaptă jumătate de oră să se încălzească apa, deşi acest lucru nu ar trebui să se întâmple, se va plăti funcţie de temperatura apei consumate, deci nu va plăti apa rece ca apă caldă. Lucrul benefic în această ecuaţie e că furnizorul de apă caldă va fi interesat să furnizeze la anumiţi parametri, pentru că interesul lui va fi să vândă apa caldă", a spus Puşcaş.

Întrebat de BIHOREANUL cum se gândeşte, concret, să implementeze acest sistem, de vreme ce în cazul blocurilor CET facturează consumurile direct asociaţiilor de proprietari, iar sumele se împart pe fiecare apartament în parte, PDL-istul a spus că nu vede o problemă în asta.

"Există un contor care se pune pe ţeava de dinaintea robinetului fiecărui proprietar. Evident că asta costă, nu e o treabă ietină, şi într-adevăr preţul la gicagalorie nu este stabilit de Primărie. Dar pe de altă parte nici nu poţi la infinit să iei bani pentru un serviciu pe care nu-l asiguri. Sistemul trebuie eficientizat", a afirmat Puşcaş.

Practic, PDL-istul consideră că CET-urile ar trebui obligate să monteze în fiecare locuinţă pe conducte dispozitive care să măsoare atât temperatura apei, cât şi ora la care a fost dat drumul la apă, iar datele ar putea fi contorizate, la fel ca până acum, la nivelul asociaţiilor.

Întrebat din ce bani ar urma să se facă această investiţie şi cam cât ar costa ea, Puşcaş a spus că... din banii pe care-i încasează CET-ul de la oameni, deşi - se ştie - CET-urile din toată ţara şi aşa încasează greu şi merg pe pierdere. "Nu am făcut un calcul. Sunt lucruri deja mult prea tehnice, pe care la ora actuală nu am cum să le stăpânesc", a recunoscut Puşcaş, concluzionând: "Hai să luăm tot pachetul legislativ care reglementează activitatea asociaţiilor de proprietari şi să le corelăm, să le optimizăm, ca un singur pachet".