Să rămână învăţământul aşa cum era şi până acum în Oradea! Asta a propus preşedintele filialei locale a PDL, Cristian Puşcaş, joi, într-o conferinţă de presă. Puşcaş consideră că USL, municipalitatea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean greşesc adoptând strategia prin care numărul claselor profesionale va creşte treptat în următorii ani, în timp ce cel al claselor teoretice şi vocaţionale va scădea.

"Constatăm din păcate cum, fără consultări şi dezbateri publice prealabile, destinul unor generaţii întregi de tineri este trasat independent de voinţa acestora. Cu toţii înţelegem şi susţinem necesitatea adaptării sistemului de învăţământ la cerinţele pieţei muncii, dar în măsura în care această piaţă există şi funcţionează după regulile stricte ale cererii reale şi ofertei motivate", a spus Cristian Puşcaş.

Şeful PDL Oradea consideră că, din contră, oraşul trebuie să-şi păstreze actualul specific educaţional. "De ce municipalitatea intenţionează să amputeze şansa unor tineri de a se perfecţiona şi de a evolua intelectual, educaţional şi cultural?", s-a întrebat retoric politicianul.

Puşcaş susţine că Primăria are datoria să concesioneze terenuri, să asigure utilităţi şi avantaje financiare companiilor care vor să vină în Parcul Industrial. Dar atât. "Este lăudabil demersul administraţiei locale de a înfiinţa platformele industriale generatoare de plusvaloare economică, însă rolul acesteia trebuie să se oprească aici. De ce îşi asumă municipalitatea postura de samsar al forţei de muncă tinere, pe care o obligă să schimbe uniforma de licean cu salopeta şi casca de protecţie, trântindu-i poarta colegiului în nas?", a mai spus Puşcaş, adăugând că, prin creşterea numărului de clase profesionale, în timp, municipalitatea le restricţionează multor tineri accesul la liceu.

"Nici statisticile nu par să justifice o astfel de transformare. Acestea arată că, în timpul ultimei sesiuni de înscriere la şcolile profesionale pentru anul şcolar 2013-2014, în cadrul colegiilor tehnice participante în proiectul Eurobusiness, la clasa de Mecanică a Colegiului Tehnic Traian Vuia erau înscrişi doar 5 candidaţi pe cele 28 de locuri, în timp ce 3 era numărul celor înscrişi la secţia de Confecţioner articole din piele şi înlocuitori a Colegiului Tehnic Transilvania", a mai spus Puşcaş.

Mai mult decât atât, preşedintele PDL Oradea susţine că angajaţii care vor avea doar studii profesionale vor fi trataţi mai prost de angajator.

"Se conturează astfel apariţia unei generaţii demotivate şi subapreciate, în permanenţă aflată la dispoziţia şi interesele economice ale unor angajatori interesaţi doar de maximizarea propriilor beneficii", a mai spus acesta. Puşcaş a deplâns şi efectele pe care schimbarea raportului de clase în învăţământul preuniversitar îl va avea asupra Universităţii din Oradea, care va rămâne fără mulţi studenţi.