Frigul din ultimele zile îşi dezvăluie efectele. Orădenii care au trecut pe lângă Crişul Repede, îndeosebi în zona podurilor Sovata şi Decebal, au putut vedea că malurile râului sunt îngheţate. În unele părţi, chiar întreaga suprafaţă de luciu de apă a îngheţat, iar pe alocuri, pe mijlocul Crişului, "curg" bucăţi de gheaţă.

"Fenomenul este unul normal, specific iernii. Anormal era dacă pe parcursul iernii nu îngheţau râurile", a declarat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, vineri, pentru BIHOREANUL.

Toate râurile din Bihor au îngheţat, mai mult sau mai puţin. Unele au doar malurile îngheţate, iar altele au poduri de gheaţă cu ochiuri. "Râul Barcău are cele mai multe poduri de gheaţă cu ochiuri, Crişul Alb cea mai multă gheaţă la mal. Crişul Repede este cel mai neîngheţat râu", a declarat Mihociu.

Totodată, în zonele montane, aproape toate izvoarele râurilor au îngheţat.

Îngheţul malurilor Crişului nu se datorează numai faptului că temperaturile sunt mai scăzute decât în alţi ani, ci şi pentru că anul acesta debitul râului este mai mic, din pricina semi-secetei cu care Bihorul s-a confruntat în 2011.

Specialiştii monitorizează fenomenul, însă spun că atenţie deosebită va trebui acordată când temperaturile vor creşte şi gheaţa va începe să se topească. Atunci, vor trebui supravegheate râurile şi va trebui prevenită formarea de baraje de gheaţă.