Asociaţia Aqua Crisius a reintrodus în Crişul Repede specia văduviţă (Leuciscus idus), dispărută din apele acestui râu de aproximativ 60 de ani.
Peştele, similar cleanului, aparţinând familiei crapilor (Cyprinidae), a fost populat în sectorul urban al Crişului Repede - mai precis în Oradea - şi în unul din lacurile de acumulare de pe cursul său, de la Tileagd.
"Demersul nostru reprezintă o continuare a acţiunilor deja începute. Am reintrodus deja cega în apele Crişului Repede şi Crişului Negru. De asemenea, am reintrodus somnul în Crişul Repede. Vrem să reintroducem specii care, din cauza anumitor factori, nu se mai regăsesc în mediul natural pentru a avea un ecosistem cât mai sănătos", a declarat Andrei Togor, manager de proiecte al asociaţiei.
În total e vorba de 6.000 de exemplare de văduviţă, măsurând 3-5 cm lungime, care au ajuns în apele Crişului Repede. Dintre acestea, 4.000 în Oradea, iar 2.000 în lacul de acumulare de la Tileagd.
Potrivit reprezentanţilor Aqua Crisius, proiectul a fost posibil datorită susţinerii sponsorului principal al asociaţiei, compania Eltex Recycling. Totodată, o parte a materialului biologic a fost achiziţionat prin intermediul iniţiativei pescăreşti "Roata populărilor", o strângere de fonduri bazată de donaţiile pescarilor din mai multe zone.
Aqua Crisius este o asociaţie de pescari înfiinţată în 2006, care, în acelaşi timp, are în portofoliu acţiuni în sprijinul conservării biodiversităţii şi echilibrului ecologic.