Vă place să ascultaţi susurul apei în timp ce vă savuraţi cafeaua? Înseamnă că puteţi deveni unul din clienţii localurilor ce urmează să se deschidă pe malurile Crişului Repede.

Fosta Casă a Pompelor, din aval de Podul Dacia, este în plină transformare ca terasă, lucrarea fiind comandată de Lotus Center, în timp ce, vizavi, restaurantul Crinul Alb a primit aprobare să-şi amenajeze o terasă supraetajată. Mai la vale, cofetăria Bacio Dolce va începe şi ea lucrările la o terasă între Sinagoga Zion şi albia Crişului, în vecinătatea parcării subterane.

Rivo, la timonă

Malurile Crişului devin încet-încet mai mult decât o simplă promenadă. E drept, în ce priveşte agrementul pe apă orădenii nu prea au cu ce se lăuda, o singură firmă fiind interesată să concesioneze porţiuni de mal de la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri pentru a închiria în timpul verii hidrobiciclete şi bărcuţe amatorilor de plimbări pe apă.

În schimb, după modelul Timişoarei, unde malurile Begăi sunt animate cu cafenele şi cluburi în aer liber, Oradea începe şi ea să dezvolte asemenea atracţii. Startul l-a dat Rivo Restaurant & Lounge, deschis cu succes vara trecută în amonte de Hotelul Dacia, în dreptul Parcului Brătianu, pe un amplasament concesionat de la Primărie în 2012. Alcătuit dintr-un restaurant semi-deschis, o terasă în consolă şi o zonă de relaxare cu spaţii verzi, localul a devenit una dintre destinaţiile preferate ale orădenilor dornici să ia masa ori să soarbă un pahar pe malul râului.

Casa Lotusului

Tot la iniţiativa municipalităţii, ruina Casei Pompelor, aflată în aval de Podul Dacia, va deveni curând restaurant cu terasă peste Criş. Proiectul a devenit, însă, unul privat, deoarece firma Lotus Center, care a concesionat terenul în 2014 prin licitaţie, a aflat ulterior că, de fapt, acesta nu aparţinea Primăriei, ci doar construcţia. În final, firma a cumpărat terenul de la proprietarul din acte, Termoelectrica, societate în insolvenţă, iar apoi şi vechea Casă a Pompelor de la municipalitate. "Construcţia era, practic, o ruină. În urma unei evaluări s-a vândut la 14.000 euro plus TVA", spune purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Sas.

În final, Casa Pompelor va deveni un restaurant cu pereţi de sticlă şi vedere la râu. Deşi investitorii nu vor să dezvăluie când va fi inaugurat localul şi nici specificul acestuia, lucrările sunt avansate şi se preconizează că vor fi finalizate până la vară, adică în plin sezon.

Prăjituri la Sinagogă

Între timp, o altă iniţiativă a Primăriei pentru deschiderea unei terase pe malul Crişului progresează mult mai lent. Spaţiul din aval de Podul Sf. Ladislau, cunoscut drept fostul Budi Bar, a fost câştigat prin licitaţie în august 2014 tot de Lotus Center, dar aici lucrările nici nu au început. "În zonă s-au descoperit mai multe reţele subterane care trebuie relocate şi, ca atare, construcţia e mai dificilă. Investitorul a obţinut o amânare pentru finalizarea proiectului", precizează Anca Sas.

Din această vară, însă, orădenii vor avea o altă terasă pe malul apei, amenajată de cofetăria Bacio Dolce în jurul Sinagogii Zion, recent reabilitată, atât în faţa acesteia, spre strada Independenţei, cât şi spre Criş. Firma şi-a asumat investiţia în urma unui parteneriat cu Primăria şi Comunitatea Evreiască, proiectul fiind menit să pună în valoare monumentul. "Se propune o intervenţie minimalistă, în sensul de a nu eclipsa valoarea arhitecturală a Sinagogii", explică arhitectul Cristian Puşcaş.

Terasele vor fi dalate cu piatră naturală şi gazon, gardul dinspre strada Independenţei va fi restaurat, iar spre Criş se construiesc toalete subterane. Investitorul are materialele pregătite şi aşteaptă doar avizul Direcţiei de Cultură pentru a începe lucrările, pe care estimează că le va încheia până în iulie.

Crinul supraetajat

Peisajul localurilor "acvatice" se va îmbogăţi, cel mai probabil de anul acesta, şi prin extinderea restaurantului Crinul Alb peste albia Crişului. Potrivit proiectului aprobat de Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, în aval de Podul Dacia va fi ridicată o terasă spectaculoasă, în consolă, peste râu. Aceasta va avea două niveluri, o parte fiind deschisă, iar cealaltă închisă cu sticlă.

"Am obţinut autorizaţia de construire, iar acum studiem ofertele de materiale. Nu va fi o lucrare uşoară, dar sperăm s-o pornim cât mai repede", spune proprietarul Şerban Sere. Când va fi şi aceasta gata, orădenii chiar nu se vor putea plânge că n-au din ce alege...