Organizat deja de câţiva ani de Asociaţia ProBikers, Marşul Critical Mass a strâns duminică după amiază aproximativ 500 de oameni de toate vârstele care au preferat să iasă la o plimbare cu bicicleta prin oraş, pentru a promova, astfel, mişcarea în aer liber şi mijloacele de transport nepoluante, în semn de preţuire a naturii.

Îmbrăcaţi majoritatea cu veste reflectorizante, oamenii s-au strâns, cu mic cu mare, în Parcul Magnoliei, la eveniment participând atât bunici, cât şi copii mici. De altfel, însoţiţi de cei mari, aceştia din urmă au fost cei mai entuziasmaţi de ieşire, aşteptând nerăbdărori startul.

În mulţime au putut fi zăriţi şi fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila şi Pasztor Sandor, şeful Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, candidaţii UDMR la Primăria Oradea şi la Consiliul Judeţean, care le-au spus ziariştilor că au venit pentru că le place să se plimbe cu bicicleta.

Unii adolescenţi s-au alăturat marşului pe role. Binedispuşi şi fără să se grăbească, la ora 18.30, oamenii au pornit spre primărie, în urma unui echipaj de Poliţie. Traseul urmat de ei a fost strada Transilvaniei - B-dul Dacia - P-cul Petofi - str. Republicii - B-dul Magheru - strada Independenţei - Primăria Oradea. Practic, în jurul orei 19, toată Piaţa Unirii a fost ocupată de biciclişti, maşinile fiind oprite sau direcţionate pe alte trasee pe parcursul celor câteva minute în care bicicliştii au poposit acolo.

Un moment inedit a fost când, strânşi în faţa clădirii municipalităţii, participanţii şi-au ridicat simbolic bicicletele în aer, fluierând şi "claxonând" cu soneriile bicicletelor. Au aplaudat apoi, manifestarea, după care cu toţii au pornit, tot escortaţi de poliţie, spre Parcul Magnoliei, pe străzile Tudor Vladimirescu, Principatelor Unite, Călăraşilor, B-dul Decebal - Coposu şi Transilvaniei.

Pe tot parcursul marşului, atmosfera a fost una amicală şi chiar relaxată. Spre deosebire de mega maratonul organizat cu o zi înainte de aceeaşi Asociaţia ProBikers, nimeni nu s-a mai grăbit să fie pe locul 1.

Evenimentele, organizate în colaborare cu Poliţia Bihor, au făcut parte dintr-o serie de manifestări ocazionate de Ziua Pământului. Printre acestea s-a numărat şi o acţiune de plantare a unor nuci din familia juglas nigra (nucul negru), pe un tronson de 50 de metri din pista de biciclete realizată peste pârâul întubat Crişul Mic, în zona Episcopia. La acţiunea organizată de ProBikers, în colaborare cu Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, au participat 50 de voluntari, care au plantat 37 de pomi.