Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, Simona Iancu, care se află la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor după ce fostul şef al instituţiei, pedelistul Mircea Matei, a plecat la conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare pentru Utilităţi Publice, a anunţat că în judeţ criza îşi face încă simţită prezenţa, prin diferenţa de contracte nou înregistrate şi cele desfăcute. "În luna martie, numărul contractelor individuale de muncă nou înregistrate la ITM Bihor a crescut cu 11,64% faţă de luna februarie, dar în acelaşi timp a crescut şi numărul dispoziţiilor de desfacere a contractelor de muncă, cu 17,61%. Totodată, numărul angajatorilor a crescut cu 15,28%", a declarat Iancu.

Potrivit acesteia, luna trecută, 3 angajatori şi-au declarat la ITM intenţia de concediere colectivă, 579 de salariaţi urmând să rămână pe drumuri. "Nu toţi sunt însă din Bihor, deoarece 492 sunt salariaţi care aparţin unor unităţi care au puncte de lucru şi pe raza altor judeţe", a explicat Iancu.

Ea a afirmat că aceste intenţii de concedieri colective "nu sunt îngrijorătoare", raportat la concedierile de anul trecut şi a afirmat că, pentru a evita concedierile, foarte multe societăţi au recurs la Ordonanţa 4/2010, care permite angajatorilor să le suspende angajaţilor contractele de muncă pentru cel mult 90 de zile. Astfel, în această perioadă ei nu plătesc taxe la stat, iar salariaţii nu sunt concediaţi, ci rămân la dispoziţia angajatorului. "Avem această situaţie mai ales la firme din domeniul turismului. Salariaţii nu reprezintă o sarcină la şomaj şi pe această perioadă apar ca asiguraţi, la nivelul salariului minim brut pe economie, deci 600 lei. Acesta este motivul pentru care nu avem atât de multe concedieri", a mai explicat Iancu.

Ea a subliniat că, în schimb, îngrijorător este numărul mare al contractelor de muncă desfiinţate, deoarece "oamenii nu îşi mai găsesc locuri de muncă", dar şi faptul că angajatorii nu îşi plătesc cotizaţia la ITM Bihor, restanţele fiind de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Amenzi şi accidente

Simona Iancu a mai anunţat că luna trecută, pe domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 235 de angajatori, dintre care 145 au fost sancţionaţi, valoarea totală a amenzilor fiind de 165.300 lei. "41 de angajatori au fost identificaţi că practicau forme ilegale de angajare pentru 48 de persoane care activau fără să li se fi încheiat contracte de muncă", a adăugat ea. Valoarea totală a amenzilor este de 135.000 lei.

Pe de altă parte, adjunctul Eugen Cîrmaciu, care răspunde de Securitatea şi Sănătarea în Muncă la ITM Bihor, a anunţat că luna trecută au fost înregistrate 7 accidente de muncă, soldate cu un deces şi 6 cu incapacitate temporară de lucru. "În cazul decesului a fost vorba de un accident de circulaţie petrecut în luna februarie. Dosarul a fost finalizat în martie şi a fost vorba de neglijenţă în timpul programului. Şoferul a fost vinovat", a declarat Cîrmaciu, precizând că accidentul s-a petrecut la o firmă din domeniul construcţiilor.

El a mai precizat că pe domeniul SSM au fost făcute luna trecută 180 de controale care s-au lăsat cu 192 de sancţiuni, dintre care 28 amenzi în valoare de 102.000 lei, şi a fost sistată activitatea a 27 de instalaţii de muncă, fiind vorba de poduri rulate, macarale neautorizate şi schele. "Alte probleme au fost lipsa documentelor cu privire la instructaj şi protecţia muncii, vizita medicală anuală neefectuată, lipsa trusei medicale şi a echipamentului de protecţie individuală", a mai spus Cîrmaciu.