Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, au anunţat, luni seară, noi restricţii în contextul pandemiei de coronaviurs, Arafat cerându-le comitetelor judeţene să se reunească "de urgenţă" pentru a impune, acolo unde este cazul, noile reguli.

În esenţă, arată HotNews.ro, în zonele în care se înregistrează un indice de incidenţă de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile se va trece la carantinarea localităţilor, dacă există focare active, iar unde indicele de incidenţă este între 1,5 şi 3 autorităţile locale trebuie să interzică nunţile sau botezurile, să închidă activitatea restaurantelor în interior şi să se revină din nou la telemuncă.

De asemenea, în contextul în care săptămâna viitoare este sărbătoarea Sfintei Parascheva, iar, de obicei, ziua de 14 octombrie transformă Iaşiul în cel mai mare loc de pelerinaj din ţară, în perioada următoare se vor interzice pelerinajele la evenimentele religioase, urmând să poată participa doar persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în respectiva localitate.

"În zonele cu incidenţă 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toţi agenţii economici, publici şi privaţi, să ia în considerare munca de la domiciliu şi unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie în toate zonele cu incidenţă mai mare de 1,5 la mia de locuitori", a spus secretarul de stat Raed Arafat.

În plus, mai arată sursa citată, oficialii analizează introducerea unei măsuri de suspendare a activităţii agenţilor economici "cel puţin 30 de zile" dacă nu sunt respectate recomandările autorităţilor. 

Noi reguli au fost impuse şi pentru persoanele care intră în România dintr-o ţară cu un indice de incidenţă mai mare decât în România.

"Cei care vin pentru trei zile, pot veni cu un test negativ în ultimele 24 de ore (...) Cei care vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să poată efectua un test la cerere. Dacă e negativ şi asimptomatic, la zece zile pot ieşi în carantină", dacă nu vor respecta carantina de 14 zile, a spus ministrul Sănătății. 

HotNews.ro mai notează că declaraţiile vin în contextul în care România se confruntă cu un nou avans al epidemiei de coronavirus. Luni, la nivel național, au fost anunţate 1.591 de noi cazuri, dar la doar 6.537 de teste, astfel încât bilanţul persoanelor infectate ajunge la 137.491.

În București - mai arată sursa citată - Direcţia de Sănătate Publică a propus închiderea restaurantelor, precum şi interzicerea evenimentelor private în restaurante şi cafenele, cu peste 50 de persoane.