Cu un an în urmă, pe 22 februarie 2020, în punctul de trecere a frontierei Borş 1 a avut loc primul triaj epidemiologic determinat de ceea ce avea să fie cunoscută de atunci drept pandemia Covid-19.

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia de Sănătate Publică Bihor sub semnătura directorului executiv, dr. Daniela Rahotă, din 22 februarie 2020 până în 17 mai 2020 în punctele de trecere a frontiere din judeţ au fost completate 5.823 declaraţii pe proprie răspundere completate de bihoreni care s-au întors în ţară din state cu risc epidemiologic ridicat şi care ulterior au stat în carantină la domiciliu sau în carantină instituţionalizată timp de 14 zile. Această din ultimă măsură, a carantinei instituţionalizate, a fost aplicată, potrivit DSP Bihor, unui număr de 2.874 persoane.

Din iunie 2020 şi până în prezent, la punctele de trecere ale frontierei din Bihor, în baza triajului epidemiologic efectuat de personalul medical, au fost emise 47.000 decizii de carantină la domiciliu sau la locaţiile declarate de persoane întoarse din zone/ţări cu risc epidemiologic ridicat (aşa numita zona galbenă).

În prezent, triajul epidemiologic al persoanelor sosite din ţări cu risc epidemiologic ridicat este efectuat de către personalul DSP Bihor (19 persoane la Borş 1 şi Borş 2, în Episcopia Bihor, la Săcueni şi Valea lui Mihai), de personal detaşat de la Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita (în Valea lui Mihai) şi de angajaţi ai Spitalului Municipal din Salonta (pentru punctul de trecere a frontierei de aici).

"Aplicarea măsurilor prevăzute de legislaţia şi reglementările în vigoare pentru prevenirea răspândirii Covid-19 (carantina şi izolarea) s-a desfăşurat sub coordonarea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor şi a implicat desfăşurarea de activităţi complexe de către cadre din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Bihor", mai arată comunicatul DSĂ Bihor. 

Prima persoană din Bihor diagnosticată cu Covid a fost o orădeancă de 49 ani revenită din Italia pe 10 martie, ea fiind al 89-lea "caz" înregistrat oficial în România.

De atunci şi până în prezent, în Bihor au fost diagnosticate cu Covid 20.019 persoane, dintre care 920 au decedat. La nivel naţional au fost confirmate 781.329 persoane infectate cu coronavirusul, dintre care 19.894 au decedat, unii dintre ei fără să fi suferit de alte boli.