În spitalele orădene a apărut un paradox: există aparatură performantă, de ultimă generaţie, dar lipsesc specialiştii care să o pună în funcţiune.

Fizicienii medicali sunt la mare căutare în toată Europa, implicit în Oradea, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii Oradea, prof.univ. Sanda Filip, luni, într-o conferinţă de presă susţinută alături de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp. Pentru că nu toate universităţile pregătesc oameni în domeniul fizicii medicale, aceşti specialişti sunt rari şi în spitalele din România, mai cu seamă că cei bine pregătiţi sunt "momiţi" de spitalele din străinătate cu salarii foarte bune. "La Spitalul Municipal este nevoie de 6 fizicieni medicali şi sunt doar 3. Cei trei ar putea oricând să plece, dacă li se oferă ceva mai bun", a precizat şi Carp.

Fizicienii medicali sunt indispensabili în radiologie, tomografie computerizată, medicină nucleară, tomografie cu emisie de pozitroni, radioterapie ori RMN. Astfel, dacă Spitalul Municipal Oradea va achiziţiona al doilea accelerator de particule pentru tratarea bolnavilor de cancer în Centrul Oncologic, aşa cum îşi propune, nu va avea personalul necesar pentru a-l folosi.

În faţa acestui deficit de specialişti, Carp şi Filip îi îndeamnă pe tinerii orădeni să profite de faptul că Facultatea de Ştiinţe orădeană are specializarea Fizică Medicală pentru studii de licenţă şi masteratul Fizica explorărilor şi terapiilor biomedicale şi să se orienteze spre acest domeniu, în care locurile de muncă vor fi tot mai multe, pe măsură ce spitalele se dotează cu aparatură. "Sistemul nu se poate dezvolta fără aceşti specialişti, sunt colaboratori foarte preţioşi ai doctorului", a precizat Carp, convins că mulţi tineri nu ştiu, de fapt, ce înseamnă fizica medicală.

Potrivit decanului Filip, studenţii orădeni care aleg această specializare au avantajul că fac practica chiar în spitalele orădene, inclusiv la modernul accelerator de particule de la Centrul Oncologic.

"Toată Europa îşi doreşte fizicieni medicali, nu doar noi. Şi adevărul este că se fură specialiştii", a mai spus decanul, făcând astfel referire la cea mai mare problemă a fizicienilor medicali, şi anume salariile modeste din România. Medicul Carp a dat garanţii că militează pentru o salarizare mai bună pentru fizicieni: "Avem nevoie de ei ca de aer. Trebuie să aibă un salariu care să-i motiveze".

Doctorul şi decanul au dezvăluit şi planul de a înfiinţa în Oradea un Centru European de Excelenţă în Radioterapie, un fel de pepinieră de specialişti. Altfel spus, domeniul este unul de perspectivă.

Până pe 22 septembrie, tinerii interesaţi de domeniu mai pot să se înscrie la Facultatea de Ştiinţe, care are disponibile la Fizică Medicală, studii de licenţă, 4 locuri bugetate şi 15 cu taxă, iar la programul de masterat din domeniu un loc bugetat şi 40 cu taxă. La admiterea din vară s-au înscris 21 de studenţi şi doar 9 masteranzi.

Taxa unui an de şcolarizare la studii de licenţă este 2.200 de lei, iar la masterat 2.400 de lei. Cei care au mai absolvit o specializare de licenţă, respectiv de master, la Universitatea din Oradea, şi au studiat la regim cu taxă, vor plăti doar jumătate din taxă.