Când mergem la piaţă şi dăm 3 lei pe un kilogram de cartofi, ne aşteptăm să primim exact un kilogram şi nu o estimare de 700 de grame, de exemplu. Nu ne place să fim furaţi la cântar. În cazul deşeurilor, în schimb, exact asta se întâmplă. 

Când cumpărăm şi mere, şi brânză, ştim exact cât plătim pe fiecare. În cazul deşeurilor, ar trebui să se întâmple la fel. 

În schimb, dacă aruncăm gunoiul la grămadă, nimeni nu plăteşte exact pentru cât şi ce aruncă şi aşa apare specula. Salubriştii ne pot factura un kilogram, 10 sau 20 şi nu vom şti niciodată pentru cât plătim. Prin urmare, plătim către salubrist sau salubristul este plătit de primărie, fără nicio verificare. 

Pentru unele deşeuri, precum PET-urile de plastic, sticlele, metalele sau hârtia curate, cetăţenii sau primăriile ar putea primi bani, dacă ar fi valorificate. Arunci separat plasticul, cantitatea pe care ai aruncat-o produce un profit, care se poate întoarce la tine. Arunci separat sticla, la fel. 

Dar asta se poate face doar prin colectare selectivă, sortare şi cântărire. Dacă salubristul poate cere orice preţ cetăţeanului pentru deşeuri, fără ca acestea să fie sortate şi cântărite, ci doar estimate, pentru un oraş întreg, înseamnă că cineva a deschis larg porţile speculei. Iar în acest caz nu există limite, fapt arătat din ce în ce mai des în mass-media, punctual, în sectoarele Bucureştiului, dar şi în alte oraşe mari din ţară. 

O mare parte dintre serviciile furnizate cetăţenilor nu sunt supuse unor verificări ale calităţii. Deşeurile nu ajung să se transforme în materie primă, aşa cum se întâmplă în toată Europa. În ţările civilizate, maximum 2 din 10 kilograme de gunoaie sunt aruncate, în timp ce la noi 9 din 10 kilograme ajung în gropile de gunoi sau, mai rău, se transformă în munţi de deşeuri, la marginea oraşelor. Mafia deşeurilor înfloreşte în România pentru că nu sortăm deşeurile în fracţii şi plătim orbeşte.

Dacă cerem primarului tomberoane în care să punem separat sticla, metalele, plasticul, hârtia, apoi respectăm regulile colectării selective, ne va fi mult mai bine!

Octavian Berceanu
fost comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu