Scandalul din coaliţia de guvernare a României se accentuează. După ce preşedintele Klaus Iohannis a aprobat revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiţiei şi, aşa cum a propus prim-ministrul Florin Cîţu, l-a numit interimar pe ministrul MAI, Lucian Bode, deşi acesta nu are studii juridice, USR-PLUS pregătește o moțiune de cenzură.

"Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin. Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîțu trebuie să plece. Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic", se arată în mesajul postat de formaţiunea politică pe Facebook.

Negociază cu AUR!

Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu, a declarat joi la prânz că USR-PLUS negociază cu AUR pentru susţinerea moţiunii, iar împreună cele două formaţiuni vor avea 122 de semnături.

"USR PLUS nu vrea să facă troc de ministere. Nu se va întâmpla. Dacă Florin Cîțu se agață de scaun, îl vom da jos în Parlament. Am discutat cu toate partidele despre o moțiune de cenzură. Am discutat cu cei de la AUR să vedem dacă avem o variantă, avem 122 de semnături, deci putem depune o moțiune, rămâne să discutăm despre text. Aș vrea să nu ajungem aici, dar asta depinde de maturitatea politică a lui Florin Cîțu", a declarat Moşteanu.

În acelaşi timp, Sorin Grindeanu (PSD) a declarat că nu se pune problema ca social-democraţii să voteze moţiunea USR-PLUS, dar că aşteaptă ca parlamentarii nemulţumiţi de guvernare să susţină demersul PSD de a demite Guvernul.

Ministerul Justiţiei, pe mâna lui Bode

Pe de altă parte, este cel puţin bizară şi nominalizarea lui Lucian Bode ca ministru interimar al Justiţiei. Aşa cum notează şi presa din Bucureşti, Bode nu are studii juridice, ci a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universităţii din Oradea, ca apoi să facă studii de Securitate la Cluj Napoca.

În plus, el este implicat în dosarul accidentului rutier provocat de șoferul său. În timp ce ministrul "se odihnea" pe bancheta din spate, maşina SPP în care se afla a provocat un accident rutier, după ce şoferul a depășit o coloană de autovehicule aflate în trafic, pe linie continuă şi a lovit un autoturism care circula din sens opus.