Forţele ucrainene au deschis focul asupra unui convoi militar rus, "distrugând cea mai mare parte" a blindatelor venite din Rusia, a anunţat Oleksii Dmitraskivski, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP.

Se pare că 23 de transportoare de vehicule blindate, camioane cu benzină şi alte vehicule militare ruseşti au trecut graniţa în Ucraina pe la un punct de frontieră din apropierea oraşului rus Donetsk, joi, la ora locală 22. "Este o dovadă de necontestat a implicării Rusiei cu trupe militare în conflictul din Ucraina", scrie publicaţia britanică The Guardian.

Ministrul rus al Apărării susţine însă că niciun convoi militar rus nu a pătruns pe teritoriul Ucrainei. "Forţele ucrainene distrug fantome", a ironizat generalul Igor Konacenkov.

Miniştrii de Externe ai statelor UE, reuniţi la Bruxelles, somează Rusia "să înceteze imediat ostilităţile" la frontiera cu Ucraina, iar NATO a îndemnat Rusia să nu intervină în Ucraina, confirmând la rândul său intrarea unui convoi militar rus pe teritoriul acestei ţări.

Militari deghizaţi în şoferi?

În acelaşi timp, Ministerul rus de Externe denunţă tentativele părţii ucrainene de a bloca tranzitul convoiului umanitar format din peste 300 de camioane albe, care a pornit marţi din Rusia şi este destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

Poliţişti ucraineni au trecut graniţa în Rusia, pentru a inspecta camioanele cu ajutoare ruseşti. Toate sunt parcate pe un câmp, iar câţiva şoferi au fost dispuşi să-şi ridice prelatele în faţa camerelor de filmat ale jurnaliştilor internaţionali. Astfel, s-a văzut că aceste camioane sunt încărcate cu saci de făină, baxuri de apă, conserve.

Totuşi, camioanele sunt doar pe jumătate pline. Explicaţia oficialilor ruşi este că toate vehiculele sunt noi şi nu s-a dorit supraîncărcarea lor.

Adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Securitate, Viktor Iagun, a declarat că aceste camioane pe jumătate goale ar putea fi conduse de militari ruşi deghizaţi în şoferi. Astfel, potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari ruşi ar încerca să pătrundă pe teritoriul ucrainean, ca şoferi ori însoţitori ai acestora. "Niciunul dintre şoferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă", a adăugat el, într-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5. "Toţi şoferii şi însoţitorii lor sunt militari deghizaţi. În total, peste 1.000 de militari conduc acest convoi", a afirmat Iagun.

În opinia oficialului ucrainean, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite în alb recent, pentru a ascunde faptul că "ele sunt militare".

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat vineri pe omologul său american, Chuck Hagel, că niciun militar rus nu se află în convoiul umanitar trimis de Moscova spre Ucraina.

Convorbire româno-americană

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a discutat, vineri, la telefon, cu vicepreşedintele american Joe Biden, principalele subiecte abordate fiind relaţiile bilaterale, summitul NATO din septembrie în Marea Britanie şi situaţia din Ucraina, potrivit unei informări făcute de Casa Albă.

"Cei doi lideri au exprimat satisfacţie în legătură cu relaţia bilaterală dintre Statele Unite şi România şi au discutat despre contribuţiile valoroase pe care România le are în domeniul securităţii internaţionale", precizează Casa Albă.

Băsescu şi Biden au discutat şi despre criza ucraineană, "exprimând preocupare că orice încercare a Rusiei de a interveni în Ucraina sub paravannul oferirii de asistenţă umanitară va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, precum şi a suvernităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene".