Spitalele din Bihor se confruntă cu o criză de sânge şi au mare nevoie de donatori pentru a salva vieţile bolnavilor. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor cere ajutorul oamenilor pentru a suplini nevoia de sânge, în contextul în care instituţia medicală este cel mai mare utilizator de sânge şi derivate de sânge din judeţ.

Printr-un comunicat transmis vineri, reprezentanții Spitalului Judeţean îi îndeamnă pe oameni spre centrul de transfuzie sanguină Oradea din strada Louis Pasteur, nr. 30, unde pot dona sânge, de lunea până vinerea, între orele 07:30 – 13:00.

Programări se pot face online, prin intermediul aplicaţiei BlooDoChallenge.

„Cantitatea de sânge donată în Bihor ne asigură doar aproximativ 80% din necesar”, a declarat BIHOREANULUI purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean, Lisa Crăiuț. „Din acest motiv, se ajunge ca operațiile care pot fi amânate să fie reprogramate, dar și să recurgem la sânge din stocurile pentru situații de urgență”, a adăugat reprezentanta unității.

La rândul lor, reprezentanţii Centrului de Transfuzii semnalează importanţa nevoii de sânge şi cer ajutor pentru a ieşi din criză.

"Cantitatea de sânge donată în Bihor a scăzut enorm începând cu luna iulie, de la 45 de unităţi pe zi, la 30-35 de unităţi, deci cu mai mult de 20%", a declarat dr. Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzii din Oradea, explicând că o unitate înseamnă 450 de ml de sânge.

Doctoriţa Burtă afirmă că situaţia este dramatică: "Oamenii ar trebui să înţeleagă că fiecare unitate de sânge donată poate însemna o viaţă salvată. Chiar azi este enormă nevoie de sânge pentru o pacientă de 25 de ani a cărei viaţă depinde de mai multe transfuzii".

De altfel, în urmă cu câteva zile Centrul a făcut apel pe Facebook, cerând donatoriilor de grupă AB pozitiv şi negativ să doneze sânge, adăugând că sunt în imposibilitatea onorarii comenzilor pentru pacienţii internaţi în spitalele din Bihor, în special pentru pacienţii din secţia cardio-vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Pentru a ieşi din criză, centrul de transfuzie sanguină va organiza în luna noiembrie mai multe caravane mobile în spitalele din următoarele oraşe: Salonta (2 noiembrie), Aleşd, (8 noiembrie), Marghita (15 noiembrie), Beiuş (22 noiembrie) şi Ştei (29 noiembrie).

Ce trebuie să ştii

Înainte de a dona, doritorii trebuie să completeze o fişă şi un chestionar, pe care le vor primi odată ajunşi la centru. Specialiştii centrului vor efectua un examen medical, iar în funcţie de parametrii indicaţi în urma acestuia vor face indicaţia de donare de sânge.

De asemenea, cei care doresc să ajute trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să aibă minimum 50 de kg, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare şi să aibă un nivel de igienă corespunzător prezentării ȋntr-o instituţie medicală.

Donatorii trebuie să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale sau să nu-şi fi făcut tatuaje, să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de boli precum TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau astm bronşic. De asemenea, la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni. 

Femeile care doresc să doneze trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze şi să nu fie în timpul ciclului menstrual. Totodată, trebuie să treacă 1 an de la naştere înainte de donare, în cazul în care mama nu alăptează, iar în cazul în care alăptează trebuie să fi trecut 18 luni de la naştere. Dacă sarcina nu a fost dusă la bun sfârşit femeile pot dona abia după 6 luni.

Totodată, persoanele peste 50 de ani care doresc să doneze sânge au nevoie de o adeverinţă de la medicul de familie care atestă că nu suferă de boli cronice şi neuropsihice.

În dimineaţa de dinaintea donării este indicat ca donatorul să fie foarte bine hidratat. Oamenii pot bea apă, cafea sau ceai şi pot mânca o felie de pâine prăjită sau biscuiţi, însă nu au voie să consume alcool sau să fumeze cu două ore înainte şi după donare. 

Donatorilor li se va recolta o cantitate de 410-450 ml de sânge, cantitatea ce se reface, ca şi volum, în câteva ore, iar din punct de vedere biologic, în 2 săptămâni.

Avantajele donării

Donatorii de sânge au parte de anumite beneficii. Aceştia pot obţine, printre altele, analize de grup sanguin şi pentru diverse infecţii. De asemenea, donatorii primesc o zi liberă de la muncă şi reduceri la transportul în comun.

Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii despre cum pot ajuta, dar şi despre întregul proces de donare de sânge pe site-ul www.proviataoradea.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!